МС отряза "Шеврон" за шистовия газ, ГЕРБ иска забрана на фракинга

OFFNews 17 януари 2012 в 16:38 2046 0

Трайчо Трайков. Снимка: Сергей Антонов
Трайчо Трайков. Снимка: Сергей Антонов

Министерски съвет оттегли днес решението, с което се позволяваше на американската фирма "Шеврон" да проучва за шистов газ на територията на България, обяви енергийният министър Трайчо Трайков.

Считаната за опасна технология хидрофракинг, заради която хиляди българи се вдигнаха на протест в събота, няма да бъде използвана, като на "Шеврон" е разрешено да прави конвенционални проучвания за добре познатите нефт и газ. Технологията може да бъде и напълно и безсрочно забранена, ако утре бъде прието днешното предложение на ГЕРБ, заяви пред „Фокус“ Валентин Николов от политическата партия.

С днешното отхвърляне на разрешението в Министерски съвет правителството все пак си остави вратичка – отмяната може да бъде премахната, ако "Шеврон" докаже, че фракингът не е вреден за околната среда. Предложението на ГЕРБ обаче ще затвори тази вратичка, ако бъде одобрено на утрешното обсъждане в Народното събрание.

На заседанието на Министерски съвет стана ясно, че кабинетът не е очаквал темата за проучването на шистов газ да стигне до такива размери и масови протести. Според Трайков у нас няма комисия, която да каже категорично какво е влиянието на хидрофракинга върху околната среда и според него такава комисия или работна група трябва да бъде създадена.

В икономическата комисия на Народното събрание одобрили идеята му и скоро би трябвало да има работна група към комсиията, която ще анализира „в разумен срок“ цялата налична научна документация по въпроса.

По отношение на вчерашното решение за 6-месечна забрана за използване на фракинга представителят на ГЕРБ Валентин Николов заяви: „Вчера имаше една инфарктна комисия, в която бяха приети абсолютно всички искания на инициативния комитет. Те искаха пълна забрана и беше наложен мораториум, но всеки един мораториум трябва да има срок. Тъй като срокът не беше изяснен, имаше два варианта – до Оценка на въздействието върху околната среда или до пълна забрана на тази методика чрез закон. Това беше направено с цел днес Парламентарната група на ГЕРБ да вземе решение заедно с премиера Бойко Борисов и двамата вицепремиери кой от двата текста да остане.“

Николов допълни, че всички в ГЕРБ са притеснени от тези проучвания и затова са решили забраната да влезе в закон, а мораториумът да бъде „абсолютен и безсрочен.

В изготвения от ГЕРБ проект се предлага още всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната или подобна технология, да бъдат незабавно преустановени, считано от датата на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева и конфискуване на техниката и оборудването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!