МС и земеделците договориха финансовите параметри на зърнопроизводството

Работна група ще следи за изпълнението на споразумението, подписано днес

OFFNews 12 февруари 2024 в 19:45 1473 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Правителството и браншовите организации на земеделските производители подписаха споразумение. 

Това съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща със земеделците.

Той обясни, че към текста на споразумението, предложен от правителството, е била добавена още една точка, съгласно която ще се сформира група, която ежемесечно ще проверява какво е изпълнението на договорката.

Работната група ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко друго, което е важно за земеделците, уточни премиерът.

На днешната среща присъстваше и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Споразумението урежда финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка: от 1-3000 дка – 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3000 дка до 6000 дка – 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6000 дка до 10000 дка – 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември); стопанства над 10000 дка ще получат за първите си 10000 дка ставки.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е договорила малките производители да получат средствата, без да е необходима от тяхна страна справка с отчетност на загуби през стопанската 2022-2023 г. Земеделски стопани с над 3000 дка ще трябва да предоставят справка, генерирана в СЕУ, с отразени данни за стопанската година по култури.

Вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни, уточниха от НАЗ. 

Втората част от споразумението касае инициирането на законодателни промени, целящи намаляване на административната тежест в земеделието, както и превръщането на напояването в един от основните приоритети. Законите, по които ще се направят реформи, са: Закон за собствеността и ползването на земеделски земи; Закон за арендата в земеделието; Закон за данъците върху доходите на физическите лица; Закон за корпоративното подоходно облагане; Закон за подпомагане на земеделските производители; Закон за кооперациите (за регламентиране на функциите на кооперативите в земеделието); Закон за водите; Закон за виното и спиртните напитки;
Документът урежда и създаването на два нови закона - Закон за аграрната камата и браншовите организации и Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни.

В споразумението ще бъдат разписани и международните позиции на държавата по отношение на натиска по линия на зелената сделка, ясна позиция по дерогацията на ДЗЕС 6, 7, 8 за тази стопанска година и устояване на лицензионен режим при доставка на стоки от Украйна и трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика