След срещата с Кирил Вътев земеделците готвят второ споразумение с властта

OFFNews 12 февруари 2024 в 15:46 617 0

Земеделци

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

След среща с министъра на земеделието Кирил Вътев представители на Сдружение ''Обединени земеделски производители'' обявиха, че готвят второ споразумение с властта, предаде БНТ. В разговорите участваха изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, изпълнителният директор на Национална служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, председателят на Сдружение „Обединени земеделски производители“ Венцислав Митков и председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Николай Момчилов.

Трите браншови организации представиха исканията си, формулирани в 12 точки, и изложиха проблемите пред фермерите, които искат бързи решения.

"На нас не ни пука, кой ще бъде министър, българският земеделец иска да работи спокойно", коментира след срещата Венцислав Митков, председател на Сдружение "Обединени земеделски производители".

На срещата беше постигнато съгласие за необходимостта от създаването на ново законодателство за браншовите организации в сектор „Земеделие“ и от актуализиране на агроекологичното райониране по култури, а министър Вътев представи визията си за законодателство за кооперативите, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Въпреки това фермерите допълниха, че протестите им на различни точки в страната ще продължават, а за края на седмицата готвят блокиране на гръцката граница, съвместно с фермери от Промахон.

По-рано днес общо 12 земеделски стопани възразиха срещу подписаното в неделя споразумение за помощите за сектора с аграрния министър Кирил Вътев.

Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди", обяви от името на всички, че във вторник в 11 часа ще има протест пред сградата на правителството и този път той няма да е мирен. Синапов не даде подробности, но посочи, че с колегите му ще поемат отговорност за действията на протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!