МРРБ проверява забавени плащания към фирма, ремонтирала пътища в Северна България

OFFNews 14 септември 2022 в 19:00 1804 0

Среща с представители на синдикални организации в областта на пътното строителство

Снимка Пресцентър на МРРБ

Среща с представители на синдикални организации в областта на пътното строителство

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи проверка и ще съдейства в рамките на допустимото по закон за разрешаване на проблем с приключването и отчитането на пътни ремонти, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в Северна България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на синдикални организации в областта на пътното строителство.

В срещата участваха и заместник-министрите Десислава Георгиева и Захари Христов, както и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова. Сред представителите на синдикатите бяха вицепрезидентът на КНСБ Даниела Алексиева, Марина Коларова, инж. Тодор Капитанов и Петя Стоянова от организацията на КНСБ във фирма „Автомагистрали - Черно море“ АД, председателят на Синдикат „Пътно дело”, към Федерацията на независимите синдикати в България към КНСБ - Малина Кованджиева и др.

От „Автомагистрали - Черно море“ АД алармираха министър Шишков, че заради неразбирателства между фирмата по строителен надзор и възложителя, компанията не може да получи средствата си за вече реализирани и готови обекти.

В рамките на срещата синдикатите и арх. Шишков обсъдиха и проблема със средствата, които държавата дължи за изпълнени пътни ремонти на строителните фирми. Регионалният министър отбеляза, че без работещо Народно събрание е невъзможно да бъдат разплатени оставащите 50% от сумите. „Съгласно решението на предишния парламент бяха платени само половината от задълженията. Останалите плащания към фирмите ще се извършат след решение на Народното събрание и проверка на дейностите“, напомни арх. Шишков. Той коментира, че вероятно служебното правителство ще направи свои предложения по темата. „За съжаление, строителните фирми нямат вина, виновна е държавата, която е възлагала строителството по този безхаберен начин. В момента целият строителен бранш е потърпевш от безобразното възлагане на ремонтите“, подчерта още арх. Шишков.

„Работим по въпроса за увеличаване на заплатите на служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Предстоят ни разговори с Министерството на финансите и смятам, че скоро ще имаме положително решение по казуса“. Това посочи министър Шишков, след като председателят на Синдикат “Пътно дело” към КНСБ Малина Кованджиева, постави темата с ниските възнаграждения в системата на АПИ. Тя алармира, че пътни инженери и експерти работят за заплати от 1100 - 1200 лв., които са крайно недостатъчни. „Ниските възнаграждения са причина опитни служители да напускат агенцията, но и да не постъпват млади кадри“, коментира тя. Министърът отбеляза, че има вариант след преструктуриране на бюджета на МРРБ да се намери ресурс за повишение на заплатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!