МРРБ и строителната камара търсят начин за компенсации на фирми, които строят с публични средства

Оставката на Виолета Комитова вече не е на дневен ред, обяви Илиян Терзиев от КСБ

OFFNews 01 ноември 2021 в 21:03 2312 0

Държавата ще търси начини да компенсира фирмите, които строят с публични средства, заради повишените цени в строителството, обяви регионалният министър Виолета Комитова след среща с представители на Камарата на строителите в България.

"Имаме пълно съгласие с КСБ за необходимостта от компенсиране на стойността на обектите, финансирани от държавата и общините, с цел възможността им за приключване в срок. Най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Защото сме дали пари за него, а не сме получили накрая строителен продукт", коментира Комитова.

Тя допълни, че се мисли в посока да се осигурят допълнителни средства за започнати строежи, за да се довършат, но уточни, че трябва общи усилия между КСБ и МРРБ. 

"Еднакво мислим и по въпроса за незаконното строителство. На еднакво мнение сме – и МРРБ, и Камарата на строителите сме убедени, че трябва да се борим с това пагубно явление, което поглъща много средства от бюджета", посочи Виолета Комитова.

Общата цел на министерството и КСБ е осигуряване на 1,5 млрд. лв. в бюджета за текущ ремонт и поддръжка на пътища. За последните 4 г. държавата е давала всяка година 1,5 млрд. на строителните фирми за текущ ремонт и поддръжка.

"Ще настоявам за следващия бюджет колкото е възможно по-близка сума до тази да влезе, за да престанем да работим винаги в стрес", заяви министър Комитова.

Председателят на Управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев пък уточни, че в строителната камара за пръв път идва цялото ръководство на регионалното министерство и обяви, че искането на оставката на Виолета Комитова е вече минало.

Тя бе поискана в началото на октомври при протестите на строителните фирми, които дори определиха отказа й за среща с пътищарите като подигравка. От МРРБ отговориха, че преговори може да има само със собствениците на строителни фирми, а те са пренебрегнали срещата в министерството.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови