КЗК: Предстои ни сериозна битка с ЕРП-тата

Симона Костадинова Последна промяна на 25 юли 2014 в 16:33 1903 5

Снимка Архив

Предстои ни сериозна битка с ЕРП-тата, заявиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) , след като по-рано предявиха твърдения за злоупотреба с монопол от страна на ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ.

От КЗК допълниха, че засега не могат да представят пред медиите конкретните доказателствата, които са били открити, защото производството не е приключило. То е образувано след самосезиране на КЗК. Впоследствие към него е присъединено и искане, подадено от независимият търговец на електроенергия "Енерджи ТМ" АД.

Още миналата година КЗК е провела проверки в офисите на дружества от трите групи и иззела доказателства, въз основа на които са предявени твърденията. Допълнително е била изиска информация от търговци на електроенергия по свободно договорени цени и от клиенти, които предстои да започнат да се снабдяват с електроенергия по свободно договорени цени.

Твърденията за извършено нарушение са предявени на електроразпределителното, електроснабдителното и дружеството - търговец на електроенергия по свободно договорени цени от съответната група. Те злоупотребяват с господстващото си положение, като прилагат обща стратегия на пазара на доставка на електрическа енергия до крайни небитови клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа на средно и ниско напрежение на съответното ЕРП.

Стратегията им се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в групата за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и възпрепятства процесът на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

На дружествата от трите групи и на молителя по преписката да е предоставена възможност да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание и да получат достъп до неповерителен вариант на материалите по производството.

"Удвояваме срока, в рамките на който те могат да представят писмени възражения по предявените твърдения, в знак на добра воля. Вместо 30 дни им даваме 60", обясни говорителя на КЗК.

Той уточни, че макар заседанието да се води открито, ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ могат да поискат на него да не присъстват медии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2014 в 16:12

Браво на КЗК за пръв път някой да излезе с нещо конкретно срещу ЕРП-етата за които всички знаем, че злоупотребяват, но винаги остават ненаказани.

25.07 2014 в 17:50

@mechok
Не говори за ЕРП-тата.Това, че някой иска да си избърше лайняния задник с тях е вярно, но ни най-малко не променя факта, че от тях вони ужасно.Просто нямаш и идея дори за какви мошеничества и далавери става дума.

25.07 2014 в 17:30

Пробват се червеногъзите на всички фронтове: от КТБ, през Кауфланд, сега ЕРП-тата.

Добре, че докато стигнат до пенсиите, наверно няма да са живи вече.

Хахахахахахахахахахахаха

25.07 2014 в 17:01

Очертава се скоро да излезете в незаслужен отдих,уморени от тези битки.

25.07 2014 в 16:41

E помним ви "битката" с лукиолио.
Не очакваме новости в бардака от старите курви.