ЧЕЗ иска поскъпване на тока, топлофикациите - евтино парно

OFFNews 03 юни 2014 в 18:23 2566 0

Възможни са повече аварии в електропреносната мрежа, ако цената на тока не се увеличи, както цената на парното. Това предупреди електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което оперира на територията на Западна България.

Изявлението на компанията бе разпространено на днешното открито заседание в ДКЕВР за разглеждане на цените в сектор електроенергетика през следващия ценови период, съобщава bTV.

Докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда минимално поевтиняване на тока от средно 0,6% за трите електроразпределителни дружества. Единствено абонатите в Западна България ще плащат малко по-скъпо електричество през деня. Увеличението е с 0,32%, нощната тарифа пада с 0,84%. За другите две дружества токът поевтинява.

За да компенсира по-малкото приходи от продажбата на електричество и по-високия акциз на природния газ, ДКЕВР планира топлата вода в почти цялата страна да поскъпне. Ако преди зимата няма корекция надолу, това означава и шоково поскъпване на парното средно с 11 на сто.

С увеличението на цената на топлоенергията и запазването на цената на електроенергията се очаква в следващия отоплителен сезон много домакинства да се откажат от отопление с парно, да се увеличи консумацията на електроенергия за отопление, а това може да доведе до претоварване на електрическите инсталации в сградите и до по-чести аварии, се казва в позицията на ЧЕЗ.

Представителите на топлофикационните дружества в страната също възразиха срещу шоковото според тях повишение на цените на топлинната енергия и орязването на разходите им, предвидено в доклада на регулатора за сектор топлоенергетика в следващия регулационен период, който започва на 1 юли, съобщава "Дневник". 

Оттогава регулаторът предвижда двуцифрено поскъпване на парното отопление за почти всички топлофикационни дружества и същевременно леко поевтиняване на тока, за което няма обективни причини.

От ЧЕЗ възразяват срещу намаляването на необходимите приходи на дружеството с 44,5 млн. лв. Твърдението на ДКЕВР, че компанията е реализирала допълнителен приход от по-ниски технологични разходи за периода 2008 - 2013 г. не е коректно, защото направените икономии са изразходвани за покриване на присъщи разходи за дейността, смятат от дружеството.

От ЧЕЗ посочват, че реалните оперативни разходи на дружеството за предходния регулаторен период (2007 - 2012) са признати едва на 40% от ДКЕВР.

Според ЧЕЗ ДКЕВР не е актуализирала активите на дружеството за предходната година с направените от ЧЕЗ инвестиции и така те няма да получат възвращаемост през следващия ценови период. Не са признати и разходи за балансиране при стартирането на балансиращия пазар на електроенергия от юни тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови