КЗК обвини Топлофикация София в злоупотреба с господстващо положение

OFFNews 09 август 2018 в 19:37 2801 0

Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Топлофикация София“ ЕАД твърдения за злоупотреба с господстващо положение на пазара на пренос на топлинна енергия.

Твърденията на КЗК са заради дейността на „Топлофикация София“ ЕАД по присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа в София, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством налагане на нелоялни търговски условия.

Комисията е установила, че от юли 2015 г. „Топлофикация София“ сключва договори за присъединяване с утвърдени образци, в които в противоречие на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията едностранно налага на клиентите/инвеститорите следните три нелоялни търговски условия:

- да изградят за своя сметка енергийните обекти (присъединителен топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция), нужни за присъединяването на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа.

- да предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти;

- да получат заплащане на цената на прехвърлените енергийни обекти в топлинна енергия;

По своята същност първото условие представлява налагане на необосновани разходи, които съгласно нормативната уредба „Топлофикация София“ ЕАД трябва да поеме във връзка с изграждането на енергийните обекти, нужни за присъединяване на клиенти на топлинна енергия за битови нужди към топлопреносната мрежа.

Другото условие представлява налагане на необосновано задължение на клиентите, в техен ущърб, да предоставят за безвъзмездно ползване енергийни обекти, които са изградили със собствени средства, за които съгласно ЗЕ и Общите условия на „Топлофикация-София“ ЕАД, топлопреносното дружество следва да заплаща цена за ползване.

Третото условие необосновано лишава строителите инвеститори от законоустановеното им право да възвърнат инвестицията, която са направили, за да изградят енергийните обекти вместо Топлофикация София, тъй като те не се явяват крайни потребители на топлинна енергия и поради тази причина е невъзможно да се възмездят чрез този наложен им способ.

КЗК счита, че тези условия представляват нелоялни търговски условия, налагани от страна на предприятие с господстващо положение, които не са обосновани от обективни обстоятелства, а насочени към извличане на финансови ползи чрез експлоатиране на търговските партньори въз основа на притежаваната пазарна мощ.

"В срок от 30 дни адресатите на определението и молителите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението" - съобщават още от Комисията за защита на конкуренцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!