КЗК глоби ИКЕА с 347 505 лева

OFFNews 12 декември 2014 в 13:44 23162 13

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Хаус Маркет България", които държат магазините ИКЕА в България, с 347 505 лв.

Причината за глобата е заблуждаваща реклама.

Сумата се равнява на 0,5% от приходите на дружеството за 2013 г.

Производството е образувано след сигнал от потребител, според който ИКЕА заблуждава клиентите си чрез рекламни билбордове на "етажерка BILLY", разположени на територията на магазина. 

КЗК установи, че в рамките на два месеца през лятото на тази година дружеството рекламира чрез билбордове и продуктов каталог "етажерка BILLY" на цена от 79 лв. В този период обаче стоката не е налична в търговската мрежа на тази цена. Вместо нея се предлага друга етажерка с идентично наименование, сходни характеристики, но на по-висока стойност - 100 лева.

По този начин потребителите се заблуждават, тъй като се рекламира продукт с по-ниска цена от действителната. Това стимулира клиентите да насочат вниманието си и да закупят продукт, който е на по-висока цена от указаната в рекламите билбордове и каталог. 

Нелоялната конкуренция и поведението, което е в явно противоречие с добросъвестната търговска практика, са причините за наложената глоба на ИКЕА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!