Quantcast

КЗК глоби ИКЕА с 347 505 лева

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2014 в 13:44 21833 13

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Хаус Маркет България", които държат магазините ИКЕА в България, с 347 505 лв.

Причината за глобата е заблуждаваща реклама.

Сумата се равнява на 0,5% от приходите на дружеството за 2013 г.

Производството е образувано след сигнал от потребител, според който ИКЕА заблуждава клиентите си чрез рекламни билбордове на "етажерка BILLY", разположени на територията на магазина. 

КЗК установи, че в рамките на два месеца през лятото на тази година дружеството рекламира чрез билбордове и продуктов каталог "етажерка BILLY" на цена от 79 лв. В този период обаче стоката не е налична в търговската мрежа на тази цена. Вместо нея се предлага друга етажерка с идентично наименование, сходни характеристики, но на по-висока стойност - 100 лева.

По този начин потребителите се заблуждават, тъй като се рекламира продукт с по-ниска цена от действителната. Това стимулира клиентите да насочат вниманието си и да закупят продукт, който е на по-висока цена от указаната в рекламите билбордове и каталог. 

Нелоялната конкуренция и поведението, което е в явно противоречие с добросъвестната търговска практика, са причините за наложената глоба на ИКЕА

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2015 в 13:42

леле кзк се превърнаха направо в мутри! "идентично наименование, сходни характеристики" , но на друга цена.под сходни характеристики да разбиране 1-2 рафта повече.ами всички мебелни магазини предлагат серии продукти с идентично наименование, сходни характеристики и различни цени- например един и същ модел гардероб го има двукрилен и трикрилен, но на различна цена, разбира се.само че някои мебелни магазини си плащат рекет 300 бона, при това през държавна институция.да се смеем ли, да плачем ли, после елате инвеститори да откривате работни места у нас, вземете ни моля в шенген-дръжки.с тази'правораздавателна система" съвсем скоро сме извън ЕС.

12.09 2015 в 13:42

леле кзк се превърнаха направо в мутри! "идентично наименование, сходни характеристики" , но на друга цена.под сходни характеристики да разбиране 1-2 рафта повече.ами всички мебелни магазини предлагат серии продукти с идентично наименование, сходни характеристики и различни цени- например един и същ модел гардероб го има двукрилен и трикрилен, но на различна цена, разбира се.само че някои мебелни магазини си плащат рекет 300 бона, при това през държавна институция.да се смеем ли, да плачем ли, после елате инвеститори да откривате работни места у нас, вземете ни моля в шенген-дръжки.с тази'правораздавателна система" съвсем скоро сме извън ЕС.

16.12 2014 в 10:34

Силно подозирам, че повечето писачи на неготивни коментари тук по адрес на култовата ИКЕА живеят в "комплекси" с изгнили панелки от времето на соца и още държат в хола си полуразпаднала се талашитова "секция" от "битовия комбинат".

Обаче мечтаят след "окончателната" ПОБЕДА НА КАПИТАЛИЗъМА да живеят в полите на Витоша, обзаведени с "бутикови" мебели.

Еми ако се видите отстрани какви сте смешници, няма да пишете тука подобни порстотии. Забавно ми е, хахаха...

16.12 2014 в 08:08

Шъ замола най-тактично разните му професорчета и асистенчета тук, дето използват масова конфекция, но се опитват да я представят за бутикова, когато имат редкия случай да се докоснат до мъдростта на някой академик, да не спорят и се държат катп пуле пред майка си, а да опитат да "купят" нещо от (по-) умни от тях.

15.12 2014 в 10:48

Еми много добре знам, че е франчайз през Гърция, те това не го и крият. Много световни вериги имат франчайзинг, така че не виждам какъв е проблемът?

Дали е голям или малък магазинът, не ми се спори. Да, вярно е че има и по-големи, тука примерно едни браточки пазаруваха от ИКЕА в Букурещ, точно по тази причина. Мен лично този магазин в София ми ХАРЕСВА. Значи моя скромност е обикалил света, когато ти си бил още в ТЕЧНО СЪСТОЯНИЕ, така че не ми се прави на много отворен.

Сега това че ИКЕА била "мебелна конфекция с приличен дизайн" е ДОНЯКЪДЕ ВЯРНО, обаче чак пък да било "...обидно да пазаруваш там ако си над средна класа човек в света..." - доста ПРЕСИЛЕНО звучи, направо СНОБСКИ и парвенюшки, като първо поколение гражданин с обувки.

Добър интериорен дизайнер може да направи уникален микс от ИКЕА и от други магазини, 50% ИКЕА + 50% други. Изобщо вие тука ШОРОШОМОЛЦИТЕ не помните, че в цяла София по време на соца имаше ЕДИН-ЕДИНСТВЕН голям мебелен магазин - "Явор" срещу ЦУМ. Аз се радвам, че цивилизацията е дошла тук с ИКЕА, обаче шорошомолците пак ми намериха ОТРИЦАТЕЛНИ, еми значи не може да ви се угоди бе...

Логорея, не логорея, тови ни е академичното мнение. Айде ти кажи тогава откъде се обзавеждаш, да видиме колко ти е акъла, ма то и така се вижда де, хахаха...

13.12 2014 в 19:36

Професоре, спри се. Каза нещо кратко и добро, похвалих те и се скъса от логорея. ИКЕА в България, не е шведска понеже e франчайз с гръцки собственици. Второ, магазинът им в България е най-малкия възможен. Те са на нещо като номерация за фланелки - S, M и XL. Та, в милата ни родина е тип S (от small). Професоре, знам, че си червена чугунена глава, но смятах, че е по-убеждение, а не защото не си пътувал по света да видиш как живеят нормалните държави. Ако имаш възможност иди в Солун, там ИКЕА е M, а в Мюнхен и останалите по-големи и богати европейски градове е XL. Едно уточнение, ИКЕА е мебелна конфекция с приличен дизайн и е обидно да пазаруваш там ако си над средна класа човек в света, за който говорим.

Толкова за ИКЕА, това че основателят е бил в младежка фашистка организация, през 30-те години на миналия век, не ми пука… чак толкова, ако си намеря нещо, което ми харесва. Ако има оплакване и са направили византойски номера, ще си плащат като попове. Иначе си прав, Нар Маг не ги глобяваха и не лъжеха в рекламата :-)

13.12 2014 в 18:30

Мерсаж за ПЛЮСОВЕТЕ, а МИНУСИТЕ считам за разсеяност на ОФФчи потребители, които бързат да цвъкнат МИНУС на стария "Професор Балкански" ПО-ИНЕРЦИЯ, без дори да са прочели каква (поредна) истина е написал.

И хейтърте и НЕДОВОЛНИЦИТЕ, дето пишете тук против КУЛТОВИЯ БРАНД "ИКЕА", предполагам никога не сте влизали в "Нармаг" ("Народен магазин") и "Хоремаг" (Хотел-ресторант-магазин), защото по онова време на СОЦА сте били още в ТЕЧНО СЪСТОЯНИЕ.

Благодарете се, че макар и с голямо закъснение, че ИКЕА все пак е тук, и то с един чудесен ОГРОМЕН МАГАЗИН, в който има от пиле мляко, и то да доста добри цени. Пазаруването в ИКЕА е истинско удоволствие за Професора, и изобщо не може да става и дума за сравнение с други подобни магазини у нас, където и асортимента, и цените и обслужването са на МНОГО ПО-НИСКО НИВО.

ИКЕА е за хора с МОДЕРНО МИСЛЕНЕ, а не за мърморковци. Моят съвет е, ако обзавеждате ново жилище изобщо да не се колебаете да пазарувате оттам. Моя скромност се обзаведе 50% от ИКЕА, а останалите 50% от една друга верига, за да се получи по-интересен МИКС в интериорния дизайн. Но един добър архитект може да ви направи страхотен, и дори уникален проект за обзавеждане САМО ОТ ИКЕА.

Сори за малко дългия коментар, обаче ме подразни негативизмът към тази КУЛТОВА ШВЕДСКА ИНСТИТУЦИЯ, една от лендмарките на съвременнат цивилизация изобщо!

13.12 2014 в 15:14

В такива случаи дори да се плати тази глоба, а не само да се разшуми и да се приберат някакви рушвети - за какво трябва да отидат парите? В бюджета?

13.12 2014 в 11:56

Не вярвах, че някога през живота си ще пиша плюс на Професор Балкански.

13.12 2014 в 10:22

Завивки дето в ИКЕЯ са по 50 и кусур лв. можеш да купиш от производителя в Троян за 16 - 20 лв. Сметнете си разходите за транспорт. Май работят на загуба тия ИКЕЯ