Обискират офисите на ЕРП-тата, КЗК проверява за картел

Последна промяна на 28 март 2013 в 16:42 2211 9

Петко Николов, председател на КЗК.  Снимка: БГНЕС
Петко Николов, председател на КЗК. Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията обискира офиси на електроразпределителните дружества днес.

Причината е образувано производство за установяване на картелно споразумение между ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

В съобщението от комисията се казва, че КЗК се е самосезирала въз основа на получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО.

"Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, посредством които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите. Комисията има за цел да установи дали сходните стопански практики се осъществяват въз основа на координирано поведение на конкуренти на съответния пазар, което би могло да попадне в хипотезата на забранено споразумение по смисъла на чл.15 от ЗЗК", пишат до медиите от Комисията.

Проверявани са „ЧЕЗ България” ЕАД, „ЧЕЗ Електро България” АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД,  „ЕВН България“ ЕАД, „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, „ЕВН Саут Истърн Юръп” ЕАД, „Енерго-про продажби“ АД, „Енерго-про мрежи“ АД, „Енерго-про България трейдинг“ ЕАД, „Енерго-про енергийни услуги“ ЕООД, както и Сдружение „Асоциация на търговците на електроенергия в България” и Сдружение „Институт за енергиен мениджмънт”.

Действията на КЗК са предварително съгласувани с ГД “Конкуренция“, отдел „Антитръст, енергетика и околна среда“ на Европейската комисия.

Обиските са били извършени от служители на КЗК, със съдействието на полиция, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

"Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще бъде извършен в тясно сътрудничество с ГД „Конкуренция“ и ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение. В случай че такива бъдат отправени, ответните дружества ще имат възможността да упражнят правото си на защита. Крайните изводи по производството ще бъдат координирани с ГД „Конкуренция“ на ЕК. След приключването на процесуалните  действия по преписката КЗК ще се произнесе окончателно по случая", се казва още в съобщението до медиите от КЗК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2013 в 16:15

Няма как да има картел след като са монополи в регионите,ако можеха да продават ток в цялата държава иди дойди ;) Измислят си проверки за които има гаранция че няма да се получат положителни резултати и всичко ще е "наред".Никой не атакува ценооброзуването и измислените средства за ремонт,надутите хонорари на чуждестранните им шефове и отвратителното качество на услугите им.В Германие електромерите имат датчици които отчитат ампеража и волтажа на входящият ток,ако се отклонява от предварително договорените с клиента параметри ,просто не плащате количеството което не е било качествено,иначе пак си имате ток.Няма проверка на електромер на която да не може да присъства собственика на обекта и му се дават разпечатки с данните от проверката.Всяка проверка на електромер задължителна от тяхната служба по метрология и контрол се извършва от лаборатория която не е собственост на енергоразпределителя.При нас е обратното.Просто политиците са ни на хранилка и нямат интерес от прозрачни и ясни условия за търговията с електроенергия.За мен това е истината.

29.03 2013 в 02:04

не разбрах как точно законово са си сменя доставчика...

29.03 2013 в 00:10

И те ще си затворят очите срещу нищожна сума,картел се пази ,защото носи дивиденти,..каква е кирията да ги изловиш за едното нищо..грешка е ,че позволяваме избори без да има макар и минимална промяна на статуквото...ВНС,промяна в конституцията и чудовищен ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ над тези боклуци.Никакви права на законодатели ,силно ограничени от към решения за каквото и да било,заплатите им по 1000 лева ПРЕДИ ДАНЪЦИ и мандатност на сенаторите...да не могат да са "политици" повече от 8 години.Съдебната система да се преструктурира,да им паднат имунитетите и да са също с мандат до 8 години...съдии прокурори и отново чудовищен граждански контрол.Отваряне на досиетата веднага ,от най-старите до най-новите,веднага....неможе 6 000 000 да са по-слаби от 500 000 ,неможе да прдължава по този начин.Искам да виждам усмихнати минувачи ,а не некролози...ГЕРБ .....НИКОГА ВЕЧЕ

28.03 2013 в 22:03

Поставят си измислени казуси, които да разрешат, след което ще ни обяснят че всичко е наред, да спрем да ревем и да си плащаме.

28.03 2013 в 20:08

Абе, за какъв картел бълнуват тия? Трите ЕРП не се конкурират никъде, всяко от тях е МОНОПОЛ в района си.

28.03 2013 в 18:02

А ВИЕ ВЯРВАТЕ ЛИ ЧЕ ДОРИ ДА ОТКРИЯТ НЕЩО ЩЕ ГО ИЗВАДЯТ НА БЯЛ СВЯТ?

28.03 2013 в 17:09

Глупости - поредното измиване на ръцете....ако искаха да им отнемат лицензите доказаните хиляди надписани сметки, сами по себе си бяха предостатъчно основание да го направят, а то кво стана - ЕРРПта започнаха да се извиняват и да се обещават проверки и корекции - не знам вие как го разбирате това, но всъщност си е чиста проба подигравка, както с клиентите така и цялата институция в БГ......
Представете си, че някой, някъде хваща крадец в крачка - какво следва ?
а) съдебен процес, възвръщане на откраднатото (компенсация в случай, че това не е възможно) и понясяне на определеното от съда наказание.
б) извинение и възвръщане на откраднатото/компенсация(евентуално и, ако е крайно наложително) без съдебен процес и присъда.

Сега опитайте да познаете, кой от 2та отговора ('а' или 'б') се отнася за този случай.......

28.03 2013 в 17:08

Хм.. добър въпрос!

28.03 2013 в 16:48

Какви ще са санкциите ако се докаже че имат споразумение?
КЗК май само глоби може да налага!