Кристалина Георгиева: Световната икономика се връща към Голямата депресия

OFFNews 18 януари 2020 в 23:02 30283 2

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че световната икономика е под заплахата на нова Голяма депресия заради всеобщото неравенство и нестабилността на финансовия сектор.

Тя говори в Института по световна икономика Петерсон и посочи, че според новото изследване на МВФ сега се наблюдава тенденция, сходна със ситуацията от 1920-те години, когато пазарите през 1929 г. претърпяха крах, съобщи британският „Гардиън“.

Според нея през последните 20 години неравенствата между страните са по-малки, но разривът между гражданите вътре в отделните държави е станал изключително голям.

„Във Великобритания, например, 10% от най-осигурените граждани притежават толкова богатства, колкото 50% от бедните. Тази ситуация се наблюдава практически във всяка страна от ОИСР /Организацията за икономическо сътрудничество и развитие/, където разликите между богатите и бедните слоеве достигна или е близък до рекордното ниво“, посочи Георгиева.

Тя допълни, че тази тенденция напомня на събитията от началото на 20-ия век, когато технологиите и интеграцията на предприятията доведоха до разцвет, но впоследствие до финансова катастрофа.

Кристалина Георгиева отбеляза, че от прекомерния ръст на неравенството печелят популистите, което може да предизвика политически обрати.

И въпреки, че основната роля за отстраняването на неравенствата продължава да играе държавата, Георгиева изрази убеденост, че не следва да се игнорира финансовият сектор, който може да оказва както положително, така и отрицателно влияние.

Изпълнителният директор на МВФ предупреди, че нови въпроси като извънредната ситуация с климатичните проблеми и повишеният търговски протекционизъм означават, че следващите 10 години вероятно ще се характеризират със социални вълнения и нестабилност на финансовите пазари.

Ако трябва да идентифицираме темата в началото на новото десетилетие, това ще бъде нарастваща несигурност, подчерта тя. Според нея споровете, които все още бушуват между САЩ и Европа, сигнализират, че глобалната система за търговия се нуждае от значително модернизиране.

Георгиева подчерта, че несигурността засяга не само компаниите, но и физическите лица, особено като се има предвид нарастващото неравенство в много страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5900

2

Старши

24.01 2020 в 21:12

кристалинке , кристалинке сетила се Мара та се пообара.Обедняването на обикновенните хора не е от вчера , но идва Видов ден и тогава ще се види кой кум, кой сват и кой на булката брат.

4109

1

Дедовия

19.01 2020 в 06:53

Ами световната икономика във все по-голяма степен се ръководи от тюфлеци като теб, г-жа! Затуй ще е в депресия не, ами ще се срине тотално! Кифла превтасала!