Конкурент купува депозитите и заемите на фалиралата американска банка SVB

OFFNews 27 март 2023 в 10:43 1188 0

SVB

Снимка БТА/АП

Конкурент купува депозитите и заемите на фалиралата американска банка SVB.

Депозитите и заемите на една от двете фалирали този месец американски банка - Silicon Valley Bank (SVB), се купуват от конкурента ѝ First Citizens Bank & Trust Co, предадоха Ройтерс и Би Би Си. Договореност за това е била постигната между First Citizens и Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC) в САЩ.

Фалитът на SVB по-рано този месец бързо бе последван от втори фалит на американска банка - Signature Bank. Това бяха най-големите банкови фалити в САЩ от финансовата криза през 2008 г. насам.

Последва рязък спад на банковите акции в целия свят. Трусът се усети особено силно в Европа, където крах претърпя швейцарският банков гигант, втората по големина кредитна институция в страната Credit Suisse. Това доведе до прибързаното ѝ поглъщане от страна на конкурента UBS и в Швейцария се роди банково "чудовище".

Съгласно сделката за поглъщане на SVB, всички 17 бивши клона на SVB ще отворят врати под марката First Citizens в понеделник.

Клиентите на SVB са посъветвани да продължат да използват настоящия си клон, докато не получат известие от First Citizens Bank, че сметката им е изцяло прехвърлена.

First Citizens е със седалище в Рали, Северна Каролина, и се приема за най-голямата семейна банка в Америка. През последните години тя е един от най-големите купувачи на проблемни банки.

Тя е закупила около 72 млрд. долара от активите и кредитите на SVB с отстъпка от 16,5 млрд. долара. FDIC все още ще държи около 90 млрд. долара от активите на SVB.

Британският клон на SVB беше закупен от HSBC по-рано този месец за 1 паунд.

На фона на опасенията, че в банковия сектор може да има и други проблеми, които все още не са изплували на повърхността, централните банки по света успокояват, че банковата система е сигурна и кредиторите са добре капитализирани.

Сара Хюин, ръководител на отдел "Изследвания за Европа и Северна и Южна Америка" в банка Standard Chartered, обаче коментира пред Би Би Си, че "в момента пазарите се управляват по-скоро от психологията, отколкото от реалността".

След обявяването на сделката за SVB европейските банкови акции поскъпнаха за пръв път от близо седмица. Банковият индекс STOXX се повиши с 2,3% в началото на търговията, след като в петък потъна с 3,8%, и до голяма степен се представи по-добре от по-широкия фондов пазар, като паневропейският индекс STOXX 600 нарасна с 1,1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки