Китай се превръща в най-голямото главоболие на Германия

OFFNews 12 ноември 2019 в 11:33 2681 0

Германият бизнес никога не е бил толкова песимистичен за един от най-големите си пазари през последните години, пише Вloombеrg.

Проучване е сред над 500 компании, които работят в Китай показва, че само една четвърт от тях очакват да изпълнят или надскочат своите бизнес цели през тази година.

Повече от 80% от тях заявяват, че изпитват преки или косвени вреди от продължаващото търговско напрежение между Китай и САЩ, наред с дългогодишните проблеми като нарастващите разходи за труд и пречките пред достъпа до пазара.

Резултатите подчертават експозицията на най-голямата европейска икономика към проблемите на Китай.

Растежът в азиатската страна се забави до най-ниския си темп от почти три десетилетия на фона на слабото вътрешно търсене и задържането на рисковия дълг.

Продажбите на автомобили ще намалеят за втора поредна година след две десетилетия на експанзия, което удря особено силно германските компании.

Миналия месец Volkswagen AG намали прогнозата си за доставки на автомобили през 2019 г. заради по-бързия от очакваното спад на световните автомобилни пазари и безпрецедентен срив именно в Китай.

Меrсеdеѕ-Веnz на два пъти ревизира очакваните си печалби. Традиционно силният сектор на машините и индустриалното оборудване също отбелязва, че очакванията на бизнеса значително намаляват, сочи проучването.

Несигурните перспективи и забавянето на износа избутаха Германия на ръба на рецесията.

По предварителни данни компаниите очакват влошаване на пазара и през 2020 г.

Експертите призоват за сключване на инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Китай и подобряване на достъпа до пазара.

Maĸap търговията c Kитай да е малка част от икономиката-$3,4 тpилиoнa, тя е един от малкото компоненти на БВП, на които Берлин може да разчита всяка година.

Сегашното забавяне се усеща ясно. 

Компанията Вrоѕе Grоuр съкрати 2000 души миналия месец, като причина посочи намаленото търсене от страна на Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови