КЕВР утвърди нова по-висока цена на газа. Увеличението е с 15%

OFFNews 01 август 2021 в 20:49 3433 0

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова по-висока цена на природния газ - 57,60 лв. за мегават час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец, т.е. с близо 8 лв. за мегаватчас (MWh).

Енергийният регулатор е утвърдил новата цена след подробен анализ на представените от "Булгаргаз" актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, съобщи БНР.

На откритото заседание на КЕВР преди дни изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 09.07.2021 г. цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и към днешна дата достигат над 35 евро/MWh. Прогнозите показват, че за периода септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво ще достигнат 39-40 евро/MWh.

От изнесените от него данни стана ясно, че котировките на петрола продължават се задържат на високи нива - 74-75 щатски долара за барел.

„Независимо от това цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за август, ще бъде значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството.

В утвърдената цена на природния газ от 1 август в размер на 57.60 ст. за мегаватчас са включени компонентна цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, обществена доставка, както и разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище Чирен.

На тази цена обществения доставчик ще продава природния газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената днес цена е рекордно висока за последните 7 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови