КЕВР одобри предложението на ''Булгаргаз'' газът да поевтинее със 17,64 % от днес

OFFNews 01 февруари 2022 в 17:34 1500 0

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри предложението на "Булгаргаз" цената на синьото гориво да спадне от днес със 17,64 на сто до 109,88 лв./мегаватчас.

Комисията прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за февруари 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, пише в съобщението на КЕВР.

Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него, уточняват от КЕВР.

С решението на Комисията е утвърдена предложената на 1 февруари от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 януари със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за януари 2022 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

След анализ на представените от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари 2022 г. в размер на 109,88 лв./мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови