КЕВР намали цената на природния газ с 1,81%. Токът и парното няма да са по-евтини

OFFNews 01 януари 2020 в 17:44 2362 0

С 1,81% се намалява цената на природния газ, реши Комисията за енергийно и водно регулиране, която проведе заседание днес.

Новата цена е валидна за първото тримесечие на 2020 г., а намалението е спрямо последното на 2019-а.

КЕВР е приела предложената от "Булгаргаз" в заявление за утвърждаване на новите цени, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и лицата с издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

От днес България ще получава руски природен газ през Турция, а не през Украйна. От смяната на трасето се очаква да пестим средно по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси, а газът може да поевтинее с 5%.

Новата, утвърдена днес цена е в размер на 44,04 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което в сравнение с действащата цена е намаление с 0,81 лв./MWh или с 1,81%. Невключените цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа следва да се заплащат от клиентите на крайните снабдители.

Новата цена няма да доведе до промяна в цената на парното и тока, става ясно от решението.

"С утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г. цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар", пишат от КЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков