Кабинетът ще уведоми Лукойл за прекратяването на концесията на пристанище Росенец

OFFNews 11 август 2023 в 19:00 3473 0

Пристанище Росенец

Снимка lukoil.com

Пристанище Росенец

Правителството прие решение да уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, съобщават от пресслужбата на "Дондуков" 1.

Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Днешното правителствено решение е прието неприсъствено.

"Тези в Народното събрание, които приемат закони от този тип, без да са съгласувани с правителството, трябва да знаят, че създават рискове" - заяви вчера пред Bulgaria ON AIR премиерът Николай Денков по повод решението на парламента за прекратяване на концесията за пристанище "Росенец".

В някои случаи правителството ще може да минимизира тези рискове, аз се надявам така да стане, но в други случаи може да се окаже, че правителството няма как да минимизира риск, който е създаден от вносителите му в Народното събрание, каза Денков.

Най-добрият вариант е споразумение, с което да се върне обратно на държавата контролът върху "Росенец", но да може да работи нормално рафинерията. Започнали сме разговори с "Лукойл" с идеята, че може да приключат с взаимноизгодно споразумение. Ако "Лукойл" не се съгласи, влизаме в друга процедура - много неприятна, доста дълга и може да създаде доста по-големи рискове за цената на бензина и дизела в България, заяви в четвъртък премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки