Хранително-вкусовата промишленост в България се развива добре. Имаме около 5300 инвеститорни предприятия. Нашите са изключително конкурентни и способни, ориентирани към износа, който през 2018 г. възлиза на 4 милиарда лева. Ръстът спрямо 2017 г. е със 100%, каза директорът на дирекция "Икономическа политика" към Министерството на икономиката Желяз Енев на форум днес.
За последните 5 г. инвестициите в бранша възлизат на около 350 млн. лева.
Предизвикателствата пред производството на храни са свързани преди всичко с въвеждането на новите дигитални технологии, необходимостта от покриване на по-високи стандарти, от повишаване безопасността и качеството на храните и преминаването от линейна на кръгова икономика, добави Енев.
Форумът беше организиран от EIT Food - Европейския институт за иновации и технологии в храните, съвместно с Институт за агростратегии и иновации.
"EIT Food е орган на Европейска комисия, чиято цел е да се укрепи хранителната система във всяка членка на ЕС“, представи го Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации. EIT Food е създаден през 2008 г. и работи за развитие на предприемачеството и иновациите в хранителния сектор в Европа. Членовете на EIT Food над 50 представители на водещи фирми в хранителния бранш, изследователски центрове и университети от 13 държави.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Коледна проповед: Папа Франциск забрани на служителите на Ватикана да клюкарстват
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста