"Южен поток" не е спрян, екипът продължава да работи

Ива Оприкова 23 януари 2015 в 09:07 13798 8

"Южен поток България" продължава да работи. Няма официален документ, в който да е написано, че проектът е прекратен и екипът продължава да работи. Това съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ.

На 12 декември OFFNews публикува информация за заплатите в смесеното българо-руско дружество. Според изнесените данни шефът на "Южен поток" взима 31 000 лв. заплата, плюс много екстри, техническият директор - 20 000 лева, счетоводителката - 14 000 лв., шофьорите - 2500 лв. Половината от сумите за тези заплати се плащат от българския данъкоплатец, другата половина - от руския.

Единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта. Практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство, но се извършват работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство, уточни Гогов и допълни, че средствата в компанията идват от акционерите.

Въпреки че проектът е прекратен на политическо ниво, има процедури, които не могат да бъдат спрени. Това е изкупуване на сервитутни права, започнати процедури от 37 общини. В момента екипът работи по тези въпроси, обясни Гогов. Проектът ще се строи, докато двамата акционери вземат решение, че минават към друг етап от развитието на "Южен поток".

На 1 декември миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" е спрян заради България. Русия към дадения момент не може да започне строителството на "Южен поток", обяви руският президент на пресконференция в Анкара.

"Тъй като не сме получили разрешение от България, считаме, че Русия не може да продължи реализацията на проекта в тези условия. Сега трябва да започнем строителството на тръбите в Черно море. Но не можем, докато не получим разрешение от България", каза Путин, цитиран от руския "Комерсант".

Според българските власти и досега Москва официално не е потвърдила пред България това решение. За сметка на това Кремъл го направи пред Брюксел.

Строежът на газопровода е включен в стратегията за развитие на енергетиката на второто правителство на Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови