Quantcast

"Южен поток" не е спрян, екипът продължава да работи

Ива Оприкова Последна промяна на 23 януари 2015 в 09:07 13056 8

"Южен поток България" продължава да работи. Няма официален документ, в който да е написано, че проектът е прекратен и екипът продължава да работи. Това съобщи изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов пред БНТ.

На 12 декември OFFNews публикува информация за заплатите в смесеното българо-руско дружество. Според изнесените данни шефът на "Южен поток" взима 31 000 лв. заплата, плюс много екстри, техническият директор - 20 000 лева, счетоводителката - 14 000 лв., шофьорите - 2500 лв. Половината от сумите за тези заплати се плащат от българския данъкоплатец, другата половина - от руския.

Единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта. Практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство, но се извършват работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство, уточни Гогов и допълни, че средствата в компанията идват от акционерите.

Въпреки че проектът е прекратен на политическо ниво, има процедури, които не могат да бъдат спрени. Това е изкупуване на сервитутни права, започнати процедури от 37 общини. В момента екипът работи по тези въпроси, обясни Гогов. Проектът ще се строи, докато двамата акционери вземат решение, че минават към друг етап от развитието на "Южен поток".

На 1 декември миналата година руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" е спрян заради България. Русия към дадения момент не може да започне строителството на "Южен поток", обяви руският президент на пресконференция в Анкара.

"Тъй като не сме получили разрешение от България, считаме, че Русия не може да продължи реализацията на проекта в тези условия. Сега трябва да започнем строителството на тръбите в Черно море. Но не можем, докато не получим разрешение от България", каза Путин, цитиран от руския "Комерсант".

Според българските власти и досега Москва официално не е потвърдила пред България това решение. За сметка на това Кремъл го направи пред Брюксел.

Строежът на газопровода е включен в стратегията за развитие на енергетиката на второто правителство на Бойко Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 20:50

Гербаджийските „корифеи” продължават като в Карлуково да взимат желаното за действително, ръсейки, че правителството щяло да строи … „Южен поток”.
Снощи един шизофреник се качи на покрив и размаха българското знаме. Да очакваме ли Румяна Бъчварова да се качи на покрива на министерски съвет и да размаха килоти с надпис „Путин, смили се, ние просто така, нямаше как, трябваше да си дадем задника на янките”?
„Горещ вятър” вее в главата на Бъчварова, с който за пореден път удави Борисов в „южен поток”

23.01 2015 в 20:18

И какво работят,вземат си тлъстите заплати за наша смета,а Бойко продължава да им ги осигурява.

23.01 2015 в 16:46

До Кристиян: Кое ще ни изкара от лайната, бе? Ти чуваш ли се? Къде ще отидат парите - в твоя джоб ли? Както в момента парите от Козлодуй отиват в джоба на Овчаров, така и останалите ще отиват я към него, я към Русия.. Ти знаеш ли, че нищожна сума от Козлодуй отива в държавата? не разбираш ли, че теб никой няма да ти позволи да забогатееш? По-добре помисли малко как да започнем да инвестираме в алтернативни източници, защото това е бъдещето, a не в тея остарели технологии...

23.01 2015 в 14:46

А бе, как може да сте толкова тъпи всички бе... Южен Поток и Белене са единствените две неща, които биха могли да ни извадят от лайната, в които се намираме, ама вие понеже сте супер неадектватните и тъпи селяни....... Просто не разбирате значението на думата "ИНВЕСТИЦИЯ". Кво мрънкате, че данъкоплатците ще платят тия проекти, като те са за вас бе, идиоти....

23.01 2015 в 12:31

Българи! Тези продължават най- нагло да ни смятат за идиоти и да ни набутват с още милиони "разходи".

чуйте ги:
"Практически "Южен поток" не се строи, защото не е започнало реалното строителство, но се извършват работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство, уточни Гогов и допълни, че средствата в компанията идват от акционерите."

При положение, че официално им се каза на национално и европейско нито, че няма да има Южен поток????

23.01 2015 в 11:55

Абе тия псевдотръби на патока дето ги позаваряват отвреме-навреме сега с тиксо ли са ги залепили? Или това е найлон да не ръждясат заварките до следващото публично заваряване?

23.01 2015 в 11:52

Българските власти не знам какво си мислят, но при положение, че и Путин, и Милер казаха, че няма да има такъв газопровод, Боцко и сие да не продължават да се правят на ударени. С писмо или без, край. Преди им пречеше, сега ни трябвал...

23.01 2015 в 10:07

Мдам, петата колона иска към гьола "Белене" да добави и кюнец. Все пак, едни хора трябва да вземат едни пари, нали така?