"Искров е наредил на квесторите да фалират КТБ"

Ивайло Анев 12 май 2015 в 09:09 5478 5

Финансистът Кольо Парамов

Квесторите са получили указания от гуверньора на БНБ Иван Искров да фалират КТБ.

Това заяви финансистът Кольо Парамов пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че е имало поръчение да се фалира банката, за да се попречи на Бойко Борисов да направи второто си правителство. „Има високопоставени политици, които са зависими от Цветан Василев и искат само той да се махне далеч от България”, твърди той.

„Знае се, че всички, които са ходили в къщата на Василев са записани на камерите и в един момент той ще извади тези записи”, каза още финансистът. Той беше категоричен, че всичко за исканията на тези хора от политическия и бизнес елит на България са знае и е записано, за собствено спокойствие на банкера.

По думите на Парамов записите в къщата на Василев са правени от 2009 до 2013 г.

Той препоръча на главния прокурор Сотир Цацаров квесторите да не бъдат разпитвани само от един следовател, а по време на разпита да присъстват и прокурор, и съдия.

Парамов поиска да се промени Закона за банковата тайна и да излезе цялата истина за вложителите в КТБ и техните отношения с Цветан Василев.

В ефира на bTV финансистът Емил Хърсев обяви, че вложителите на КТБ, които са преправили договорите си в последния момент, ще трябва да връщат пари обратно.

По думите му тези хора са получили пари, които държава не им дължи.

"На когото е платено нещо, което не е следвало да му се плати, трябва да върне неправомерно полученото”, обясни той. Каква част обаче ще успее да си върне държавата, не е ясно", категоричен беше той.

Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в последните дни на работата си квесторите в КТБ са разрешили сделки за цесии и прихващания, вследствие на които са освободени "огромни имущества" на кредитополучатели.

Той посочи, че тече разследване, в което са ангажирани прокуратурата, ДАНС и МВР, като резултатите от него се очакват до две-три седмици.

За преправяне на договора си за преференциална лихва потвърди бившият премиер Иван Костов. Той призна за депозит с преференциален лихвен процент и с размер от 155 000 лева в КТБ, който е развалил, за да може да получи гарантираното по закон изплащане до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови