БНБ: Не сме разрешавали предоговаряне на влоговете в КТБ

OFFNews Последна промяна на 11 май 2015 в 16:21 5085 6

БНБ не е давала указания на квесторите на КТБ, защото по закон те упражняват самостоятелно своите правомощия, освен когато Българската народна банка издава задължителни предписания към тях. Предписания не са искани и не са издавани.

Това съобщиха в позиция до медиите от Народната банка.

След като премиерът Бойко Борисов обвини квесторите, че са преправили над хиляда договора с преференциална лихва и са ги оформили като стандартни, за да може сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, те излязоха с отворено писмо и обявиха, че са действали в рамките на закона и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции.

Днес пък Софийска градска прокуратура образува днес досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов.

Разследването срещу тях е за това, че в периода месец ноември 2014 г. до 26.03.2015г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Ето и цялото писно на БНБ:

Във връзка с коментари и дискусии по отношение на действията на квесторите на КТБ, БНБ прави следните уточнения:

Квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато Българската народна банка издава задължителни предписания към тях.
Квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти.

С решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор от 20.06.2014 г., на КТБ изрично е било забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти. Единствените операции, които са били разрешени на банката с решение на УС на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.

Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове. Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на ФГВБ от ноември 2014 г. и изпратена писмено на квесторите на КТБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2015 в 07:30

К'ва банкова тайна, к'ви 5 лева! Кое е по-важно "тайната" на някакви лакоми измамници, които вече 25 години ни скубят и ни "управляват" или достойнството на народа!? Айде, сваляйте я тази "банкова тайна" - кажете кои са се облагодетелствали, отърквайки се около властимащите.
Този казуз опасно започна да прилича на сагата с ДС - ще им разкрием имената, ама бавно, на порции.
Не разбирам смисъла на такава агония... или "право куме в очи", или нищо.
Какво печели обществото, ако се поддържа "тайна" кой какви лихви си е уредил в КТБ???

11.05 2015 в 19:39

ОЧНА СТАВКА на ибан искров и квесторите

и разни други екземпляри

да разкажат как са си бъркали по дупките ... в сметките

11.05 2015 в 17:47

Е тези от БНБ са малоумни - нали самите те го направиха като свалиха лихвите...

11.05 2015 в 17:34


Вие не сте дали,но КОЙ,т.е. мангала от Драгалевци си е дал разрешение,нали честни соросоиди,радетели за нов морал и невероятни евроценности :)))


11.05 2015 в 17:12

тея все вода ненапита

11.05 2015 в 16:56

Горещ картоф се оказа КАТе§е... дано някой се опари и изгори вече, че ни писна от глупости!