БНБ: Не сме разрешавали предоговаряне на влоговете в КТБ

OFFNews 11 май 2015 в 16:21 5914 6

БНБ не е давала указания на квесторите на КТБ, защото по закон те упражняват самостоятелно своите правомощия, освен когато Българската народна банка издава задължителни предписания към тях. Предписания не са искани и не са издавани.

Това съобщиха в позиция до медиите от Народната банка.

След като премиерът Бойко Борисов обвини квесторите, че са преправили над хиляда договора с преференциална лихва и са ги оформили като стандартни, за да може сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете, те излязоха с отворено писмо и обявиха, че са действали в рамките на закона и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции.

Днес пък Софийска градска прокуратура образува днес досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов.

Разследването срещу тях е за това, че в периода месец ноември 2014 г. до 26.03.2015г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Ето и цялото писно на БНБ:

Във връзка с коментари и дискусии по отношение на действията на квесторите на КТБ, БНБ прави следните уточнения:

Квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на действащото законодателство, освен когато Българската народна банка издава задължителни предписания към тях.
Квесторите на Корпоративна търговска банка никога не са искали от БНБ, съответно БНБ никога не е издавала предписания за извършване на предоговаряне под каквато и да било форма на влогове на КТБ с нейни клиенти.

С решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор от 20.06.2014 г., на КТБ изрично е било забранено да извършва банкова дейност, включително каквито и да било платежни операции между сметки на клиенти. Единствените операции, които са били разрешени на банката с решение на УС на БНБ от 15 август 2014 г., са платежни операции за целите на погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.

Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове. Посочената позиция е потвърдена с решение на УС на БНБ и УС на ФГВБ от ноември 2014 г. и изпратена писмено на квесторите на КТБ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София