Инвестициите намаляват, икономиката расте. Защо?

Румен Гълъбинов 21 декември 2016 в 07:00 8934 6

Преките чуждестранни инвестиции регистрират спад, а икономиката на България расте.

Частната инициатива остава слаба, а повечето икономически данни, които на пръв поглед изглеждат добри, всъщност показват проблеми.

Една малка и с немощен национален капитал икономика като българската не може да се развива успешно без приток на инвестиции отвън.

Икономиката на България обаче става все по-зависима от държавата и основната причина за растежа се дължи на намесата на държавата.

Разходите на правителството влияят съществено върху размера на растежа поради ниската активност в частния сектор и ниския приток на чужди инвестиции.

В България държавата измества частния сектор, а икономиката става все по-зависима от публичните разходи и инвестиции.
Основното липсващо звено, което би могло да направи растежа ни устойчив и да намали зависимостта на икономиката от държавата, са преките чуждестранни инвестиции, а те продължават да намаляват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

6

Емил Станоев

21.12 2016 в 12:07

Нормално е за управление водено от Тиква ! Защо са му чужди инвестиции ? та нали не може да ги контролира , а всичко останало се контролира и се прибират пари както от саниране така и от пътища и други подобни. Но така няма и реално икономическо развитие ,но нали затова са и заемите , ще взима докато може или по-точно докато има такива дето гласуват за него.

12308

1

Чудесно, значи всичко върви по план.Поемете дълбоко въздух и кажете две думички: "Здравей, комунизъм!"
 
X

Да помогнем на украинските деца!