И Симеонов изненадан от продажбата на ЧЕЗ: Интересно защо държавата няма активи там

OFFNews 23 февруари 2018 в 10:51 8904 1

"Не може да се очаква държавата да се меси в такива частни сделки. Интересен е въпросът защо държавата вече няма никакви дялове в тези дружества и не може да влияе върху такива сделки" - това бе краткият коментар на вицепремиера Валери Симеонов, който днес бе в парламента за среща между него, Цветан Цветанов и Волен Сидеров. 

„Продажбата на ЧЕЗ е изненадваща новина, нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал“, коментира той.

В отговор на въпрос как може да се намеси държавата, за да защити националния интерес вицепремиерът посочи: „Ако фирмата има някакви дългове или закононарушения, ДАНС може да се намеси. Ако нямат основание регулаторите не могат да не одобрят сделката“, каза още той.

Вчера стана ясно, че енерго компанията ЧЕЗ е продала бизнеса си в България за сума от порядъка на 300 млн. евро на семейната пазарджишка фирма Инерком, която е с 90 хил. лева капитал и 11 000 лева загуба. От сделката изненадана остана дори и Теменужка Петкова, министърът на енергетиката. 

Иначе в медийни публикации Петкова е сочена за кума на собственичката на Инерком Гинка Върбакова.

Друг изненадан гербер днес бе и шефът на парламентарна комисия Делян Добрев, който досега не бил чувал за такава фирма в сектора, за който отговаря.

А собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro - милиардерът Яромир Тесарж, оспори прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на CEZ.

"Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова", каза Тесарж пред lidovky.cz, цитиран от economic.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови