И авиопревозвачите искат финансова подкрепа от държавата

Загубите на компаниите у нас, представени в Официален доклад на ICAO са в размер на 55-60% спрямо 2019 г.

OFFNews 07 декември 2020 в 19:41 2149 0

Авиопревозвачите настояват заедно с правителството да обсъдят различни възможности за подкрепа и в кратък срок да бъде взето решение за осигуряване на финансова помощ, съобщиха от новосъздадената Асоциация на българската авиационна индустрия. 

В асоциацията, създадена през октомври, членуват близо 30 компании от българската авиационна индустрия, сред които и дружества за техническо и наземно обслужване.

От АБАИ изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с молба за среща в Министерски съвет, на която да присъстват представители на министерствата на транспорта, на икономиката и на финансите, както и членове на асоциацията.

"Подобно на първата, започнала през месец март, все повече страни по света затвориха границите си и ограничиха пътуванията като отговор на коронавирусната пандемия. Това доведе до драстичен удар върху авиационната индустрия в глобален мащаб и до отмяната на всички или голяма част от полетите на авиокомпаниите с цел постигането на контрол върху разпространението на COVID-19. Сериозни загуби понесе също и българската авиационна индустрия", казват от асоциацията. 

От АБАИ изтъкнаха, че именно авиацията носи сериозни ползи за бюджета и заетостта в страната.

"Ние поддържаме и съществуването на редица други индустрии, като хотелиери, туроператори, автобусни компании, кетъринг, и т.н. Освен това голяма част от пътниците пътуват в изпълнение на своите служебни задължения в различни индустрии, така че непряката полза, която осигуряваме за българската икономика, е огромна. В своята същност авиационната индустрия представлява въздушната инфраструктура на страната, която е изградена изцяло от частни компании и частни инвестиции. Освен това поддържането на съществуването на български авиокомпании и свързаните авиационни дружества е пряко свързано и с националната сигурност на страната".

Те подчертават, че осигуряването на безопасен въздушен транспорт е свързано, от една страна, с огромни инвестиции, но също и с необходимостта да се поддържат много на брой лицензи за дружествата и служители, които преминават през периодични обучения. 

Загубите на компаниите у нас, представени в Официален доклад на ICAO, са в размер на 55-60% спрямо 2019 г. 

Евентуални фалити на авиационни дружества биха довели до сериозен удар на цялата българска икономика, добавят от АБАИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови