Хотелиерите са против 9% ДДС само при картови разплащания

OFFNews 02 септември 2021 в 12:11 3386 0

Националният борд по туризъм (НБТ) изпрати писмо до министъра на туризма доц. Стела Балтова, с което възразява срещу идеята да остане 9% ДДС за туризма до края на 2022 г. само при картови и банкови разплащания.

“Обръщаме внимание, че не е възможно всички клиенти да бъдат заставени да плащат само по банков път или с карта, за да ползват по-евтини услуги. При плащания в брой ще трябва да им се начислява 20% ДДС, което е дискриминация“, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ.

Според нея има клиенти, които твърдо отказват да плащат с кредитни или дебитни карти.

Например при планинските курорти почти 50% от ползвателите на услуги предпочитат заплащането в брой на каса. Операторите в Пампорово, Банско, Боровец и Витоша положиха огромни усилия в пандемията да въведат дигитално заплащане за лифт карта, но българските туристи предпочитат да плащат в брой. Дори са създадени условия не само за безкасово заплащане, а и за безконтактно получаване на лифт картата. По една или друга причина, хората нямат все още добре изградени навици за предимно картови разплащания.

За да се ограничи злоупотребата при плащане в брой, е направена връзката между всяко ПОС устройство и сървъра на НАП, което дава реална информация за всяко едно разплащане, дори и в брой на минутата. Също така не съществува възможността системата да залага различна ставка на ДДС при плащане с карта и в брой, още повече, че и в двата случая се издава касов бон и се осъществява моментална връзка с НАП. Същото се отнася и за услугите в ресторантите, заведенията и хотелите.

Националният борд по туризъм намира условието плащанията да бъдат картови или банкови за неоправдано и нецелесъобразно и в тази връзка призовава министъра на туризма Стела Балтова да заеме позиция против залагането му като основание за оставането на 9% ДДС в туризма. Организацията ще отстоява позицията си още пред министъра на финансите Асен Василев и Народното събрание.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх