Хотелиерите искат обезщетение 30% от спада на оборота

Без ликвидни средства за старт на летния сезон, голяма част от хотелите няма да отворят, смятат от БХРА.

OFFNews 21 февруари 2021 в 18:07 2741 0

Държавата да подпомогне хотелиерите с 30% от спада на оборота за съответния период. Това заяви по време на Консултативния съвет по туризъм председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Той добави, че е необходимо да се подпомогне на хотелиерския бранш с целеви компенсации, тъй като до момента за този сектор такива липсват. 

"Голяма част от хотелите са затворени, но нямат право на компенсации, а дейността на останалите едва крета. Част от хотелите не са получили и обещаните помощи за запазване на персонала, въпреки обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в срок. На част от хотелиерите не са превеждани суми от края на септември", добави Щерев.

По думите му трябва да се създаде специална схема за подпомагане на бизнеса.

"По този начин местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко засегнати от кризата ще получат и по-малки компенсации. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели", обясни Щерев.

Утре ще бъде изпратено и писмо с предложението на БХРА до ресорните министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов.

Щерев подчерта, че без осигуряване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължаване на облекчените условия по старите заеми, голяма част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да фалират.

България трябва да се рекламира като безопасна дестинация, в която през миналия сезон не пламна нито едно огнище на болестта в курорт и нито един турист не се зарази с COVID-19 в хотел, подчерта Щерев.

"Министърът на туризма Марияна Николова трябва да даде старт на летния сезон още на Великден. И да се помисли за отпадане на PCR тестовете за пристигащи от региони с малко разпространение на болестта, за двустранни споразумения с държави относно вече ваксинираните гости и така нататък", заяви още Щерев.

За да се стимулират чуждите туроператори да изпращат туристи в България, не само трябва да се продължи схемата за подпомагане с 35 евро на турист, пристигнал у нас с чартър, но и да се въведат и подобни субсидии за пристигащите гости с организиран сухоземен транспорт като автобуси и влакове, подчерта той.

Според него трябва да се въведат зелени транзитни коридори, тъй като те ще са основният канал за пристигащите туристи през предстоящия летен сезон.

"Необходимо е и да се намалят отново концесионните такси, като това да кореспондира и със съществено по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги", подчерта Щерев.

Нужно е и държавата да помисли за програми обезщетения и преквалификация на сезонните работници, за да се запазят подготвените кадри. Защото дори и собственикът на хотел да дава висока заплата, ако работникът е зает само три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуска сектора и търси друго препитание, обясни той.

По думите му добър туристически продукт може да бъде развит само с добри кадри. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови