Хотелиери и ресторантьори на протест в Русе заради мерките срещу COVID. Плашат с блокада на Дунав мост

Собственици на заведения са притеснени от факта, че ще трябва да теглят кредити, за да заработят отново

OFFNews 20 март 2021 в 14:18 3771 0

Ресторантьори и хотелиери от Русе излязоха на протест срещу новите мерки, с които от понеделник, 22 март, отново се затварят заведенията в страната. Недоволство изрази и персоналът, който остава без работа за пореден път в последната една година.

Собственици на заведения са притеснени от факта, че ще трябва да теглят кредити, за да заработят отново.

„Ние в момента вадим от собствените си пари, теглим кредити, лични кредити, защото фирмата вече е длъжник, няма как да стане. Клиентелата е страшно малка, може би 10%, така че не виждам какъв е смисълът да затварят празните заведения“, казва Пламен Йосифов пред бТВ.

Според хората от бранша мерките са необмислени, а финансовите компенсации – недостатъчни

„Хотелът е празен, ресторантът е затворен, разчитаме единствено на доставките на обяд, което е 1/18 от нормалния ни капацитет на работа. Имам 30 човека персонал, които в момента ще се наложи да си седят по къщите. Самите сметки не са намалели в момента, в който бяхме затворени. Токът си върви, защото витрините, хладилниците, камерите, всичко е включено, парното също върви, защото сградата не може да не се отоплява, и осигуровките си вървят, въпреки че хората бяха в неплатена отпуска и някои от тях съкратих“, казва собственик на хотел.

20% от заведенията и ресторантите в Русе не са отворили след 1 март, а някои по-малки хотели вече са обявени за продан. „Или да не отваряме изобщо и да ни платят средствата, или просто когато ни затварят, да не е толкова бързо и да не е толкова неадекватно“, казва председателят на регионалната структура на ресторантьорите и хотелиерите Красимир Иванчев.

Браншът подготвя нов протест в сряда пред общината в Русе, а ако не бъдат чути, обмислят блокада на Дунав мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews