Хиновски: Не търсели купувач? Значи Лукойл просто ще ни каже кой е новият собственик

Таксата за пренос на руски газ е акциз и страната ни има пълно право да го налага, даже закъсняхме, смята енергийният експерт

OFFNews 19 октомври 2023 в 10:23 6028 0

Хиновски
Иван Хиновски.

Твърдението, че "Лукойл" не търси купувач за рафинерията край Бургас е тревожно и говори, че компанията ще направи сделката непрозрачно - в един момент те просто ще обявят новия собственик. Това коментира в "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски.

"Една непрозрачна продажба на "Нефтохим" ще замете редица сделки, неясни за българското правителство. Затова ние от години наред предлагаме Министерския съвет да въведе специален режим на управление на "Нефтохим", както направи Италия с рафинериите на "Лукойл". Това щеше да е възможност да се изсветли цялата им политика през годините", каза той.

Дали продажбата на рафинерията ще се отрази на цените на горивата зависи от новия собственик, смята експертът.

"Ако той следва европейските стандарти на прозрачност и спазва нормите на рентабилност без свръхпечалби, не би трябвало. Неясно е бъдещето на цените на петрола след войната в Близкия изток, но според мен няма причина за покачване на горивата в България", подчерта Хиновски.

Той обясни, че наложената такса за пренос на руски газ през България представлява акциз и заяви, че страната ни има суверенното право да го налага.

"Този акциз идва доста късно, трябваше да бъде наложен още от министър Николов през 2021 г. - тогава имаше всички основания да се промени таксата, защото цената на газа беше висока", каза още Хиновски.

Газопроводът "Турски поток" изпитва ликвидни проблеми, а постъпленията са недостатъчни, коментира още експертът.

"Нямаме икономическата картина на този проект - разходи и приходи. В момента нашето правителство се опитва да подобри финансовите потоци на "Булгартрансгаз", а тези акцизи отиват в бюджета. България до голяма степен компенсира един проект, който беше наложен от Русия и "Газпром", добави Хиновски.

Дори да има арбитраж по случая, политиката върху енергийни продукти и услуги е суверенно право на всяка страна и финансовото министерство може да представи точен анализ защо акцизите се налагат точно в този момент, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика