Горивната компания на Росатом – ТВЕЛ, ще доставя нов вид ядрено гориво в Иран

OFFNews 27 април 2018 в 13:07 5898 0

АО „ТВЕЛ“, Организацията по атомна енергия на Иран (AEOI) и Компанията по производство и развитие на атомната енергия на Иран (NPPD) сключиха допълнително споразумение към действащия търговски договор за осигуряване на гориво за АЕЦ „Бушер“.

Подписаният документ е насочен към реализиране на инженеринговия проект за замяна на модела на доставяното ядрено гориво. Вместо топлоотделящите сборки с конструкция УТВС за Първи енергоблок на централата с реактор ВВЕР-1000 ще се доставят горивни касети ТВС-2М.

В рамките на проекта руските специалисти ще изпълнят всички необходими изчисления и обосновки за лицензирането на новия модел ядрено гориво от компетентния ирански регулатор. Началото на доставките на новия модел топлоотделящи сборки е планирано за 2020 г.

В сравнение с горивото УТВС касетите от второ поколение - ТВС-2М, се отличават с по-голяма ураноемкост и дълбочина на изгарянето на урановите таблетки, както и с твърдостта на конструкцията на топлоотделящите сборки. Внедряването на нов модел ядрено гориво ще позволи да се оптимизират както техническите, така и икономическите параметри на експлоатация на енергоблока и да се намали количеството на образуваното отработено ядрено гориво.

„Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, в тясно взаимодействие със своите възложители осъществява непрекъсната работа за внедряване на нови конструкции и модификации на ядрено гориво за повишаване на ефективността на енергоблоковете. За реакторите ВВЕР-1000, в които по-рано се използваше гориво УТВС, преходът към ТВС-2М е оптимален от гледна точка на техническата „приемственост“. Такава замяна е осъществена във всички референтни енергоблокове в Русия и ние ще продължим тази дейност заедно с нашите чуждестранни клиенти“, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови