Горанов: Направихме всичко, за да привлечем Фолксваген в България, дори повече

OFFNews 03 октомври 2019 в 14:17 5167 0

В преговорите за привличането на "Фолксваген" в България направихме всичко, което можем, и дори повече - коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНР, по повод решението компанията да построи завода си в Турция, а не у нас.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък подчерта, че в тези преговори страната ни е натрупала огромен опит, който тепърва ще можем да приложим. Той очаква скоро у нас да се появи нов инвеститор от същия мащаб. Според него предпоставките за това са налице.

Двамата коментираха темата по време на конференцията "Индустрия 4.0" в Пловдив, в която се включи и президентът (22–2017 г.) Росен Плевнелиев, който е почетен председател на "Автомобилен клъстер България".

"Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност Турция не се придържа по никакъв начин и не им пука, и не ги интересуват правилата на общия пазар. Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в своето сформиране на общия пазар - в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, но никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти", коментира Плевнелиев.

Затова, според вицепремиера Томислав Дончев, се налагат политически разговори на ниво ЕС:

"Европейското законодателство, което трябва да е нещо прогресивно, което да помага на всички, се явява спънка. Тук имаме тема не само с Турция, ограничения, свързани с държавните помощи, правилата за обществени поръчки, това не са единствените ограничения. И тепърва това ще е основа за политически разговори, но моля всички да си запишат нещо - като не е дошъл "Фолксваген", ще дойде някой друг. Това ще стане до 2-3 години", прогнозира Томислав Дончев. 

"Категорични сме, че за да се отговори на инвеститорския интерес, развитието на инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет. Образованието е другата сфера, в която ще влагаме повече ресурси", заяви Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови