Горанов: Докато аз съм министър, ДДС няма да се намалява

Светослав Метанов 10 февруари 2020 в 18:27 6400 1

Докато аз съм министър на финансите размерът на данък добавена стойност (ДДС) няма да се намалява. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дебат за това как отложената Наредба Н-18 да стане по-приемлива за бизнеса.

Репликата на Горанов бе към представител на туристическия бранш, който е един от тези, които настояват за облекчения.

Финансовият министър влезе в ролята на модератор на дискусията като даваше и отнемаше думата на представители на различни бизнеси и съсловия. Горанов искаше основно да разбере дали предприемачите искат да има повече ред и справедливост и борба със сивия бизнес, каквато, според него, била идеята на новата наредба. Очевидно министърът очакваше позитивни отговори от всички присъстващи. И ги получи. След това обаче търговците от всички сектори си позволиха да сложат запетайка и поне по едно "но".

От туристическия бранш бяха категорични, че е трудно да се дефинира моментът на продажба и плащане, особено при пакетни пътувания, ранни записвания и промени в обхвата на услугата, каквито се случвали често. От организацията на търговците на едро обединени в Сдружение за модерна търговия се оплакаха как чинно се съобразили с наредбата, но миналата седмица рухнали сървърите на НАП и за малко държавата се разминала с икономически апокалипсис. От лекарския съюз пък се оплакаха, че следовниците на хипократовата клетва се приравняват към продавачи.

Горанов обаче бе категоричен:

„Някои използват наредбата като смокинов лист, за да прикрият погрешен начин за правене на бизнес. Винаги идеята ни е била да направим икономиката по-прозрачна и справедлива. Така че всички да са поставени на една плоскост.“

В крайна сметка след двучасов дебат финансовият министър предложи да се съберат конкретни предложения, уточнявайки че тепърва ще се правят само "фини настройки", но не и генерални промени по наредбата, която е обект на обществен дебат вече повече от три години.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови