Германия, Франция и Великобритания основаха дружество за заобикаляне на US санкциите срещу Иран

OFFNews 31 януари 2019 в 11:00 3089 0

Германия, Франция и Великобритания са основали дружество със специално предназначение, чрез което европейски компании да могат да заобикалят американските санкции срещу Техеран, съобщи германското радио Ен Де Ер, цитирано от БТА.

Дружеството се казва ИНСТЕКС - Инструмент в подкрепа на търговския обмен (INSTEX - Instrument In Support Of Trade Exchanges), допълва медията.

Според източник на Ен Де Ер то е регистрирано в Париж и ще има германски ръководител - опитен експерт от банковия сектор от Франкфурт.

Наред с Франция и Германия партньор в дружеството е Великобритания, която ще получи поста на председателя на надзорния съвет. В съвета ще участва високопоставен представител на външното министерство на всяка от страните. На другите държави от ЕС се дава възможност свободно да се присъединят към ИНСТЕКС.

ЕС, който подкрепя проекта, но не участва пряко в него, положи много усилия да запази ядреното споразумение с Иран, след като през май миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли САЩ от сделката и да възобнови санкциите срещу Техеран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови