„Газпром“ подписа споразумение за морски газопровод до Турция

OFFNews 21 януари 2016 в 13:20 4697 10

„Газпром“ подписа споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за изграждането на морски газопровод между Русия и Турция, който ще минава под Черно море, съобщиха от руската газова компания, цитирани от ТАСС.

„Съветът на директорите на „Газпром“ взе решение за обезпечаване на защита на получената между компаниите информация, представляваща търговска тайна, за реализирането на проекта за строеж на морски газопровод от Русия до Турция през акваторията на Черно море“, се казва в съобщението.

Споразумението ще бъде в сила до 2021 г.

Компанията South Stream Transport B.V. Беше създадена за изграждането на морската част от проекта „Южен поток“. След спирането на проекта компанията изкупи дяловете на Eni, EdF и Wintershall.

Предполага се, че част от активите на South Stream Transport B.V. може да бъдат използвани за строителството на „Турски поток“.

„Газпром“ съобщи вчера за прекратяването на договора за проекта „Южен поток“.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи „Газпром“ АД от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година и да разтрогне договора за поръчителство, казва се в официалното съобщение на компанията.

За момента не е ясно и бъдещето на проекта "Турски поток". Преговорите по него бяха прекратени след влошаването на отношенията между Турция и Русия след свалянето на руския изтребител от турските ВВС. 

Преговорите по проекта обаче удариха на камък преди инцидента, тъй като двете страни не успяха да се споразумеят за цената на руския газ, който ще бъде доставян до Турция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!