Ердоган: Аз, а не Путин спря "Турски поток"

OFFNews 05 декември 2015 в 22:04 7474 9

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че твърденията на Москва за замразяването на "Турски поток" са неверни, предаде "Хюриет дейли".

Той твърди, че страната му е поискала прекъсване на проекта и то много преди случилото се с руския Су-24. Причината е, че Русия не е изпълнила исканията на Анкара.

Политикът се зарече, че "Турция няма да рухне" заради износа към Русия на стоки на стойност 1 милиард долара, дори той да бъде спрян. Вместо това ще си намери нови източници, за газ това може да са Катар и Азербайджан, както и ще се насочи към вътрешни енергийни източници.

Изказването идва 3 дни, след като таен руски държавен служител каза, че Путин е спрял "Турски поток".

За него се заговори отново, след като Кремъл наложи ембарго на множество стоки от Турция, както и замрази множество инвестиционни проекти. Страната е най-големият доставчик на енергия за мюсюлманската страна, като й продава природен газ, въглища и петрол

Руска компания също така следва да построи първата атомна централа на Турция близо до град Аккую, която се оценява на 20 млрд. долара. Според Ердоган засега все още няма индикации, че проектът ще бъде замразен от руска страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!