Фондът на фондовете осигурява 400 милиона лева срещу COVID-19

OFFNews 14 април 2020 в 11:01 2231 1

Фондът на фондовете ще мобилизира ресурс от 400 млн. лева в отговор на кризата с COVID-19, обявиха от институцията. Целта е да се подпомогнат компании, които изпитват затруднения заради ограниченията, наложени от разпространението на заразата.

“Съвсем естествено е първата вълна икономически мерки да са насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал, който ние всички вярваме, че притежаваме – човешкият капитал“, каза на брифингa Мартин Дановски, председател на управителния съвет на дружеството.

Като такива той посочи вече познатите мерки 60/40, предоставянето на безлихвени кредити за хора в неплатен отпуск, а скоро щели да бъдат представени и други решения.

"Ще предоставим на банките гаранции на стойност 170 млн. лв. като очакваме в следващата една година те да обезпечат в много кратък период портфейл до 850 млн. лева кредити", заяви Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.

Тези пари щели да са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 г.

"Целта е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива. Целта на тази мярка е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми. Т.е. инструментът ще бъде възможно най-олекотен“, подчерта Георгиева.

Тя посочи, че се обмисля възможността тези кредити към малки и средни предприятия да бъдат предоставени безлихвено.

Мерките ще бъдат структурирани в три инструмента - първият от тях са портфейлни гаранции за 170 млн. лева, които биха обезпечили нови кредити за 850 млн. лева през търговските банки.

Вторият е програма за микро и малки предприятия, която вече съществува във Фонда и тя би могла да осигури кредити до 50 000 лева на тези предприятия.

Третият инструмент е свързан с дялови инвестиции за 150 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови