Фонд „Сигурност” ще спасява НЕК от дълговете

Антония Чорева 08 юни 2016 в 12:24 2486 1

Снимка pixabay

Фонд "Сигурност на електроенергийната система“ създаде парламентът. Неговата основна задача е да спасява Националната електрическа компания от огромните дългове, които е натрупала. 

Две държавни енергийни предприятия „Булгартрансгаз” и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще внасят 5% от приходите си от преносни такси във Фонда. Това решиха депутатите, като подкрепиха промени в Закона за енергетиката на второ четене.

По-голямата част от управляващите смятат, че тези две дружества са в добро финансово състояние и това няма да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати.

Очакваните допълнителни приходи във Фонда за енергийна сигурност са 17 млн. лв. от "Електроенергийният системен оператор" и 13 млн. лв. от „Булгартрансгаз”.

Други промени в закона предвиждат КЕВР да не регулира цените за продажба на топлинна енергия и да не определя цените на производителите, които за някоя от предходните 3 години имат общи годишни приходи над 5 000 000 лева, а приходите им от продажба надвишават 35% от общите им годишни приходи, освен ако тези производители осъществяват пренос и снабдяване с топлинна енергия на битови клиенти или използват произведената топлинна енергия за производството на растителна продукция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

1

Маргарит

08.06 2016 в 15:28

Значи част от парламента + правителството загробват енергийната система, а друга част от парламента ще се опитва да я спасява, предполагам с наши пари.
Това е от една страна шизофрения, от друга си е екстра схема за замитане на краденето.