КЗК обвини НЕК в монопол, продавала ток в аванс на определени фирми

OFFNews 13 май 2016 в 11:55 4044 1

Комисията за защита на конкуренцията обвини Национална електрическа компания (НЕК) в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил на територията на България, съобщиха от ведомството. 

НЕК може да бъде глобена с до 300 млн. лева, тъй като според КЗК за това нарушение може да бъде санкционирана с глоба в размер на до 10% от оборота за предходната година, като за НЕК тази стойност е 3,034 млрд. лева. 

Решението на КЗК идва след жалба на ЕВН, според която е била поставена в неблагоприятно положение, тъй като не е била поканена, за разлика от конкурентите си, да закупи на едро електрическа енергия в пиков товаров профил.

През февруари миналата година стана ясно, че НЕК е продавала на занижени цени свободната си енергия за 2015 г. на избрани фирми, които са поканени да участват в сделките с пряко договаряне на неясен принцип.

На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорила, като едва през януари 2015 г. е уведомила молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар, посочва КЗК.

Предполага се, че злоупотребата е за 30 млн. лева. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че са сключени 8 сделки, но отказа да съобщи фирмите, с които са сключени, защото това е търговска тайна.

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, по реда на чл. 55 от ЗЗК; в срок от 30 дни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Те имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни, допълват от ведомството.

След това Комисията ще реши дали и каква санкция да наложи на НЕК.

Ако бъде наложена глоба в размер на 300 млн. лева, това би било сериозен удар по НЕК, която започва да се съвзема финансово, след като през 2014 г. беше отчетена загуба за дружеството в размер на близо 600 млн. лева.

Срещу НЕК има и редица други финансови претенции, сред които арбитраж с руската „Атомстройекспорт“ за спрения строеж на АЕЦ „Белене“, при който искът е за 1 млрд. евро. Дела се водят и трите енергоразпределителни дружества, които са за стотици милиони левове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

1

Red or Dead

13.05 2016 в 13:59

Значи от вчера подготвят матрЯла за...увеличение цената на тока, ХОРА, бдете....управлява ви НАЙ-КРЪВОЖАДНАТА МАФИЯ, имам мънички съмнения да се надявам, че туй може да бъде капката на преливане, те затова и го правят през..юли....БДЕТЕ.....И...ГЬОСТЕРИЦАТА.....ето това ще е нашият...РЕФЕРЕНДУМ...дУпетатите ще го разберат одман....