"Файненшъл таймс": България не може да е по-добре. Благодаря, че попитахте

ОFFNews 30 юни 2014 в 17:21 4883 4

България не може да е по-добре. Благодаря, че попитахте.

В коментар с това заглавие блогът на икономическото издание "Файненшъл таймс" описва ситуацията около банковата стабилност у нас.

Политическите лидери в България са провели спешни разговори в неделя след петъчната атака над банките - втора поред в рамките на седмица в резултат на "опити от неизвестни лица за дестабилизиране на финансовата система, пише авторът Дан Маккрум.

Aтаката към ПИБ, а преди това и към КТБ, и двете собственост на български бизнесмени с политически връзки, дойде, докато воденото от социалистите коалиционно правителство, отслабено заради твърдения за корупция и слабото представяне в европейските парламентарни избори миналия месец, се готви да подаде оставка, припомня анализаторът.

Той описва и стабилните финансови показатели на страната и цитира оценката на японския холдинг "Номура": "Българската банкова система е малко по-малка от средното, но структурата й е много сходна с тази на останалите в региона. Общата нетна стойност на финансовата "дупка", която правителството ще трябва да запълни, ако проблемът продължи, е около 6,3% от БВП или 2,6 милиарда евро. Според нас на пръв поглед положението с кредитния рейтинг на България е наред."

Според "Номура" обаче не така добре стои политическата страна на въпроса:

"Истинският проблем в България са продължителните протестни действия и изборите, в резултат на които на власт е неуспешно технократско правителство, а то от политическа гледна точка не може да направи много в помощ на ситуацията. Затова единственият стабилен играч остава БНБ, поне до изборите на 5 октомври.

Ако ситуацията бъде овладяна, цялостните последици може да се ограничи до кредитите. Притеснението обаче е каква ще бъде реакцията на банковата мрежа (която до голяма степен е с чуждестранни собственици) и на местните вложители. Всеки по-мащабен опит за обръщане на депозитите в евро или за изтегляне на капитали от банките може да застраши валутния борд, който беше е гарант за кредитната стабилност на България", предупреждават от "Номура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови