Eвропейският фискален съюз факт до края на януари

OFFNews 09 януари 2012 в 17:22 1636 0

Подписват договора за европейския фискален съюз в края на януари Снимка:БГНЕС
Подписват договора за европейския фискален съюз в края на януари Снимка:БГНЕС

Договорът за създаването на европейски фискален съюз може да бъде подписано още до края на януари, заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на разговорите си с френския президент Никола Саркози в Берлин, съобщи Фокус, цитирайки Deutsche Welle.

Според Меркел преговорите за формиране на фискален съюз, предвиждащ въвеждането на по-строг контрол върху спазването на бюджетната дисциплина, протичат успешно.  Германският канцлер настоя възможно най-скоро да приключат преговорите за опрощаването на част от гръцкия дълг.

„Ние сме за това Гърция да остане в еврозоната”, заяви Меркел. Тя подчерта, че вторият пакет с мерки за спасяването на Гърция трябва да бъде реализиран възможно най-скоро. Без тези договореност Атина може да не получи следващия транш от финансовата помощ, подчерта Меркел. Канцлерът призова властите в Гърция да изпълнят поетите ангажименти. Междувременно безработицата в Германия достигна 20-годишен минимум. Данните сочат, че за 2011 г. средното равнище на безработицата се е понижило с 0,6 % пункта до 7,1 %. За сравнение безработицата във Франция е по-висока - 9 %. Прогнозите за растежа на германската икономика през 2012 г. са до 0,6%. Най-голямата европейска икономика най-вероятно ще изпадне за кратко в рецесия, преди да се възстанови до средата на годината. Проблемите в други страни от ЕС най-вероятно ще засегнат германския износ. Очаква се икономиката да се възстанови с растеж от 2,2% през 2013 г., само ако европейската дългова криза бъде овладяна. В новогодишното си обръщение канцлерът защити еврото.

"Еврото направи живота ни по-лесен, а икономиката ни - по-силна. Във финансовата и икономическа криза от 2008 г. то ни защити да не ни се случат още по-лоши неща. Днес можете да вярвате, че ще направя всичко, за да укрепя еврото. Това обаче ще проработи, само ако Европа научи уроците от миналото. Един от тях е, че общата валута няма да е истински успешна докато ние в Европа не си сътрудничим повече, отколкото преди", заяви тогава  Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!