Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв

OFFNews 30 януари 2023 в 18:15 2602 0

Снимка Twitter / Janusz Wojciechowski

По време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. Това стана ясно от думите на еврокомисар Януш Войчеховски по време на провеждащия се днес Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното министерство в София.

Това е резултат от призива Европейската комисия да предприеме мерки за предотвратяване на нарастващите затруднения на европейските производители, причинени до голяма степен от сериозното увеличение на вноса на украински земеделски продукти на пазара на ЕС. Той бе от няколко държави членки, разположени в близост до Украйна, вкл. и България.

В рамките на заседанието още веднъж бе изказана позицията на страната ни, че създаването на временни складове за украинско зърно, което е само транзитно, както и нови транспортни коридори, включително железопътни, ще намалят натиска от увеличаващия се внос от Украйна. „България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб. Това обаче не следва да поставя под риск конкурентоспособността на българските и други европейски земеделски производители“, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев в своето изказване.

По отношение на състоянието на селскостопанските пазари в резултат на усложнената външнополитическа обстановка в Черноморския регион, българският заместник-министър Събев информира, че при нас смущения се наблюдават при пазара на зърно, в т. ч. маслодаен слънчоглед.

Припомняме, че България бе първата страна в Европейския съюз, която поиска отваряне на кризисния резерв по време на заседанието на Съвета на министрите през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови