"Европа репресира спестяващите с ниски лихви по депозитите"

OFFNews Последна промяна на 08 май 2015 в 17:22 3836 3

"Ниските лихви по депозитите у нас са част от европейската политика, която цели да дестимулира спестяването. Това е вид финансова репресия, която се води от банките по света, включително от Европейската централна банка, и наказва спестителите", заяви икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов за "Фокус".

"Въпросът е, че тази политика на Европейската централна банка, междувпрочем и на Федералния резерв и на Японската националната банка, е насочена именно към това – да ни дестимулират да спестяваме. Те не искат бизнеса и гражданите да спестяват. Те искат бизнесът да инвестира, а гражданите – да харчат”, уточни икономистът.

Всеки, който иска да спестява, е наказан с надеждата, че ще промени своето поведение и ще вкара парите си в потребление на стоки и услуги или ако е бизнес, ще инвестира.

Според него обаче хората ще продължат да пестят.

„Ако спестяванията им трябват за бъдещо обучение на децата им в университет или за предстоящо лечение, или просто за сигурност, за да имаш бели пари за черни дни, то тогава каквато и да е лихвата, имаш нужда от това спестяване, защото то ти дава сигурност“, коментира още икономистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2015 в 19:36

И на мен не ми е ясно какви са тия "икономисти", които не разбират основни неща за това как работи политиката в капиталистическите демокрации.

А тя работи много просто -- има избори, на които печели политиката, която се харесва на мнозинството. През 50-60-тте години, когато в Европа, Щатите и Япония е имало предимно млади хора, предпочитанията са били към спестяване за старини.

Днес обществото е пораснало и позастаряло, тия млади хора са вече пенсионери, предпочитанията са към харчене затова и политиката е насочена натам -- да се харчи. Така ще е докато свършат парите и се обърне демографията.

Проста работа, ама на българския икономист, който учи в УНСС и по форумите му дай световна конспирация, ЦОП и други благинки.

08.05 2015 в 17:55

Добре казано. Парадоксално, но ниските лихви карат хората да спестяват повече, именно защото го няма натрупването от лихвата.

08.05 2015 в 17:33

Странно е тази глупост да се каже точно от икономист. Не го знам какво и къде е завършил но става смешен