"Европа репресира спестяващите с ниски лихви по депозитите"

OFFNews 08 май 2015 в 17:22 4200 3

"Ниските лихви по депозитите у нас са част от европейската политика, която цели да дестимулира спестяването. Това е вид финансова репресия, която се води от банките по света, включително от Европейската централна банка, и наказва спестителите", заяви икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов за "Фокус".

"Въпросът е, че тази политика на Европейската централна банка, междувпрочем и на Федералния резерв и на Японската националната банка, е насочена именно към това – да ни дестимулират да спестяваме. Те не искат бизнеса и гражданите да спестяват. Те искат бизнесът да инвестира, а гражданите – да харчат”, уточни икономистът.

Всеки, който иска да спестява, е наказан с надеждата, че ще промени своето поведение и ще вкара парите си в потребление на стоки и услуги или ако е бизнес, ще инвестира.

Според него обаче хората ще продължат да пестят.

„Ако спестяванията им трябват за бъдещо обучение на децата им в университет или за предстоящо лечение, или просто за сигурност, за да имаш бели пари за черни дни, то тогава каквато и да е лихвата, имаш нужда от това спестяване, защото то ти дава сигурност“, коментира още икономистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!