ЕС включи Каймановите и Сейшелските острови в черния списък с данъчни убежища

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2020 в 19:23 3667 2

Каймановите острови

Финансовите министри на ЕС актуализираха списъка на ЕС на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане.

Четири държави и територии — Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови — бяха добавени в списъка на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане, тъй като не постигнаха спазване на изискваните стандарти в определения срок.

Те се присъединяват към осемте юрисдикции — Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Самоа, Оман, Тринидад и Тобаго, Вануату и Американските Вирджински острови, които вече бяха включени в списъка и продължават да не удовлетворяват изискванията.

От друга страна, над половината от държавите, обхванати от проведения през 2019 г. процес по съставяне на списъци, бяха заличени от всички списъци, тъй като вече удовлетворяват всички стандарти за добро управление в областта на данъчното облагане, обявиха от пресслужбата на ЕК.

„Списъкът на ЕС на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане, е средство за постигането на осезаеми подобрения на прозрачността на данъчното облагане в света. Анализираните до момента национални данъчни режими са 95 — и повечето от тях вече удовлетворяват нашите стандарти за добро управление. Този процес доведе до премахването на над 120 вредоносни данъчни режима в света, а от своя страна десетки държави започнаха да прилагат стандарти за прозрачност на данъчното облагане. Очакванията на гражданското общество към нас са да осигурим адекватно облагане на най-богатите хора и дружества, поради което всяка юрисдикция, която им позволява да избягват задълженията си, трябва да си понесе последиците. Днешните решения са знак за сериозните намерения на ЕС в тази връзка.“ - заяви Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

При процеса на ЕС по изготвяне на списъци юрисдикциите се оценяват по три основни критерия — данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и фактическа икономическа дейност. Тези, които не удовлетворяват нито един от тези критерии, се приканват да поемат ангажимент за отстраняване на слабостите в рамките на определен срок.

До следващото актуализиране на списъка на ЕС през октомври 2020 г. ЕК и държавите членки ще продължават диалога с юрисдикциите, включени в списъка и в приложение II (тоест юрисдикции със задължения, които все още не са изпълнени).

Друг приоритет е да се наблюдават извадените от списъците държави, за да се проследи реалното прилагане на доброто управление в областта на данъчното облагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

19.02 2020 в 02:14

Е сеа ми изгореха пачките((((((
Кво да праим бе копеуета, бУтнете ено рамо!!!!!!!!!

Кога - кога ... Когато. Когато руснаците и китайците ги удушат. В четвъртък, след войната.

2188

1

Тончо

18.02 2020 в 22:20

А кога ще се справят с Швейцария, Австрия, остров Ман, Люксембург и всички останали тарикати които смучат кръвчицата на хората по цял свят угаждайки на международните престъпници - олигарси, контрабандисти, диктатори и прочие?