Енергийната комисия в НС отхвърли ветото на президента за промените в Закона за енергетиката

Нормативните текстове регламентират пълната либерализация на пазара за ток на едро до 2026 г.

OFFNews 25 октомври 2023 в 13:55 751 0

Председателят на комисията Делян Добрев (ГЕРБ) и зам.-председателят Рамадан Аталай (ДПС)

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Председателят на комисията Делян Добрев (ГЕРБ) и зам.-председателят Рамадан Аталай (ДПС)

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в Закона за енергетиката, които регламентират пълната либерализация на пазара за ток на едро до 2026 г.

След около двучасово заседание ветото бе преодоляно с 11 гласа "за" и 3 "против", предаде БТА. В петък Народното събрание ще заседава извънредно, за да преодолее президентското вето. Освен това депутатите ще обсъдят и предложението на ГЕРБ, за което те с ДПС твърдят, че ще доведе до 73 ст. на литър отстъпка за потребителите на горива, като се вземе от свръхпечалбите на "Лукойл".

Радев аргументира нужда от вето като каза, че новите текстове не се грижат за благосъстоянието на българските граждани. Неговият съветник по правните въпроси и бивш служебен правосъден министър Крум Зарков подчерта днес на заседанието, че ветото се обосновава на факта, че тази значителна реформа не бе придружена с положителна оценка на въздействие. По думите му състоянието на българските граждани и на енергетиката са основните причини за налагането на вето.

Според Крум Зарков с излизането на свободния пазар през 2026 г. механизмите за компенсиране на битовите потребители ще отпаднат:

"Предвиденият механизъм за компенсация не поставя необходимите гаранции, че шокът ще бъде преодолян. След 2026 г. трябва да продължи компенсацията, за да могат да бъдат подпомагани хората, които и сега се справят трудно.”

Според Зарков парламентът трябва да направи реформата така, че да е съотносима както с европейските изисквания, така и със ситуацията, в която живеят повечето българи.

Съветникът на президента по икономическите въпроси и бивш вицепремиер Христо Алексиев поясни, че Радев се опасява, че това е много сериозна реформа, която ще има дългосрочен ефект върху пазара и потребителите. Според него държавната топлоелектроцентрала (ТЕЦ) няма да се справи на свободния пазар.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ настоя промените в Закона за енергетиката да се приемат: “Това е значителна реформа. Очаква се цените да тръгнат надолу. Законът се отлага дълго време, трябва да бъде приет час по-скоро.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки