ЕК ни спира два инфраструктурни проекта за 131 млн. евро

Елица Мартинова 09 октомври 2013 в 11:20 3593 6

Десисла Терзиева, Кадър от
Десисла Терзиева, Кадър от "Нова телевизия"

Европейската комисия е спряла два инфраструктурни проекта на България - изграждането на тунел под Шипка и пътя София-Калотина, в частта му по западната дъга на околовръстния път в София.

Това обявиха на брифинг в парламента бившите министри Томислав Дончев и Лиляна Павлова, придружени от експремиера Бойко Борисов.

Мотивите на ЕК са, че българското правителство не е спазило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнение по проекти в ЖП сектора.

От ГЕРБ предупредиха, че тези проекти за от ключово значение за страната и са на обща стойност над 131 млн. евро. Бившите управляващи алармират, че работата по проектите вече тече и ако въпросът с ЕК не бъде уреден, България ще трябва да изплати изпълнението им с държавни средства.

"Още по-сложно е положението с тунела под Шипка, защото той е единственият инфраструктурен проект, който е включен в договора за присъединяване на България към ЕС, с краен срок за изпълнение до 2014 г.", посочи бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев.

Той заяви, че това са първите отхвърлени апликационни форми на българското правителство от страна на ЕК. Според него това буди въпроса дали става въпрос за некомпетентност или за злонамерен саботаж на проектите.

Според експремиера Борисов, за да построи проектите, правителството ще трябва да прибегне до нови заеми, които ще увеличат държавния дефицит.

"Като се има предвид огромните обещания на правителството, дефицитът ще отиде над 4%. Те ще трябва да избират дали да изпълняват социални обещания или да спират проекти. Когато спират проектите, това са по-малко работни места, блокаж на държавата", предупреди Борисов.

Той коментира, че темата е изключително важна и подчерта, че екипът по еврофондовете в кабинета "Орешарски" е крайно некомпетентен. Лидерът на ГЕРБ дори предложи да предостави на правителството своите екипи, за да се подобри работата в тази сфера.

"Губим огромни пари заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Направи първо големите пътища, където минава големият поток. Едно е да минават милиони хора на година, друго е да минават сто. Първо направи за милионите, после ще направиш и за стоте", каза Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови