Едва 4,7% от цигарите у нас били контрабандни

OFFNews 19 септември 2018 в 14:11 2862 2

Нови рекордно ниски нива на контрабандата на цигари у нас бяха отчетени днес от производителите и вносителите на тютюневи изделия. През второто тримесечие на 2018 година делът на папиросите без бандерол пада до 4,7 на сто, показват данните от изследване чрез събиране и анализ на празни кутии.

Те бяха представени пред премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

През първото тримесечие на тази година контрабандните цигари на българския пазар представляваха 5,8%, което също бе рекордно ниско ниво за периода, в който се прави проучването. През 2010 година кутиите без бандерол бяха с дял от 34,5 на сто.

"Борбата с контрабандата е директен удар и срещу корупцията, защото за подобни производства е задължително да има полицай, митничар, прокурор и, разбира се, политически чадър", каза премиерът Борисов при представянето на данните.

Той обясни и че рекордно ниските нива на контрабандата е в пряка връзка с разбиването на четирите фабрики за нелегални цигари в страната. Премиерът посочи и че по същия начин се работи срещу незаконното производство и търговия с алкохол, горива, захар и месо.

Въпреки че в национален план делът на контрабандните цигари намалява има няколко града, които се различават от общата тенденция. Кутиите без бандерол се увеличават в градове като Хасково, Велико Търново, Плевен и Перник.

Като цяло обаче у нас обмитените цигари у нас намаляха рязко след идването на власт на ГЕРБ. На практика то съвпадна с рязкото увеличение на акциза от 1 януари 2010 година когато ставките се увеличиха с 50%.

През 2016 г. са обмитени 13, 834 млрд. къса цигари, а през 2017 г. 13, 705 млрд. До известна степен голямата разлика в обема на обмитяваните цигари се дължи да хора, които са спрели да пушат и процеса на намаляване на населението у нас. Другото обяснение е, че контрабандистите ползват по-трудни за проследяване схеми, които остават неразгадани както за Агенция Митници, така и за производителите и вносителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews