Доставките на газ за април са гарантирани

Изграждането на газовата връзка с Гърция върви с ускорени темпове, казва зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов

OFFNews 02 април 2022 в 19:09 1855 1

Газовите доставки за април са гарантирани, дори да се стигне до напрежение с "Газпром", обяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред БНТ.

Преди дни руският президент Владимир Путин подписа указ, според който неприятелските държави трябва да плащат за газ в рубли. Премиерът Кирил Петков коментира, че това е една "много добре планирана атака" и че руският президент умишлено е изпразнил европейските газохранилища преди началото на войната в Украйна.

"Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение с предходни години. Една от причините е липсата на достатъчно доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани така, както са заявени предварително, но допълнителни количества не са били доставяни. Може би това е имал предвид премиерът", коментира Данаилов.

Европейската дирекция за енергетика е възложила юридическа проверка, за да установи има ли нарушения в директивата на Путин за плащането на газа в рубли. Механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи изцяло от курса на рублата, който е плаващ, обясни Пламен Данаилов.

"В момента рублата е около 2 стотинки, но не знаем какъв курс ще бъде определен", посочи зам.-министърът.

На въпрос дали трябва да сме солидарни с ЕС и да се откажем от руския газ, ако има нарушение спрямо някоя от европейските държави, Данаилов отговори, че трябва да сме единни, в противен случай съюзът ще стане уязвим.

Строежът на газовата връзка с Гърция върви с доста ускорени темпове, завършена е над 90% от работата и в ще бъде изпълнена в срок, каза още зам.-министърът.

"Самата тръба предполага увеличаване на капацитета. В момента имаме резервиран капацитет за 1 млрд. куб. метра на година, което е около 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде увеличен и да бъде достигнато около половината от потреблението само по тази газова връзка", изтъкна Пламен Данаилов.

В момента газовите резерви в Чирен са около 90 млн. куб. метра, а дневният капацитет на хранилището може да компенсира доставките за един месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови