Дончев: Не бива към намерено копче да пришиваме балтон

OFFNews 31 октомври 2016 в 10:29 7889 5

Ако България се ангажира с проекта АЕЦ "Белене", това ще е на база ясен анализ, тъй като след идването на двата реактора у нас (единият от които все още се довършва), трябва да се инвестират още много пари, за да се стигне до работеща атомна електроцентрала, каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Тази сутрин” по бТВ.

„Не бива защото сме намерили на улицата копче, към него да пришиваме балтон, от който не е сигурно, че имаме нужда”, подчерта той.

Според Дончев възможна опция е нашата страна да използва само единия от реакторите и той да отиде на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. 

"Кой е кандидат-президентът на „Тотал”, попита вицепремиерът в отговор на коментарите, че новината за открит нефт в Черно море е предизборен пиар.

Той обясни, че компанията се е принудила да обяви изключително ранни резултати от проучвателния си сондаж в блок „Хан Аспарух”, защото у нас 2 седмици „се крещяло”, че нищо не е намерено, а подобни твърдения влияели зле на големите компании, които търсят природни богатства в Черно море.

Дончев посочи, че всеки сондаж струва 150 млн. евро, а тепърва ще стане ясно дали има природен газ.

„Подземните богатства са държавна собственост и при всяко положение България ще спечели и то много”, категоричен беше вицепремиерът, който обаче подчерта, че предпочита да е „суров реалист”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12028

4

Ognian Deyanov

31.10 2016 в 11:28

Всички строители на АЕЦ Белене да се бръкнат за по няколко милиона и да си я построят .Пожелавам им успешен бизнес,а нас да не забъркват в далаверите чрез който ограбиха България.

14847

3

БирникЪ

31.10 2016 в 11:11

ДОНЧЕВ Е ЛЪЖЕЦ:
"Няма съобщение на Тотал, за каквото говори вицепремиерът Томислав Дончев в петък, за намерен нефт в Черно море в българския участък. Във всички отделения на официалния сайт на компанията липсва каквато и да било подобна информация. Последното съобщение при издираване по името на нашата държава на съобщенията на електронната страница на петро гиганта е от юни 2014 г.

В петък, освен отчетите за третото тримесечие и за деветмесечието, които компанията публикува, има новина за нейното патрньорство с бразилския колос Петробраз. Това е и основната новина на сайта. Сътрудничеството е определено като „стратегическо партньорство”. Тотал се фука и с награда за нова енергия. Но най-отгоре на страницата могат да бъдат видени спадналите курсове на акциите й на борсите в Париж и в Ню Йорк."