Комисия в парламента ще разследва проекта и щетите от АЕЦ "Белене"

Антония Чорева 18 октомври 2016 в 17:01 4216 4

Временна анкетна комисия ще разследва проекта АЕЦ „Белене” от 2006 до 2016 г. и огромните задължения, които произтичат за страната ни от проекта. 

Това решиха депутатите със 115 гласа „за” , след като за пореден път говориха часове има или не смисъл да се строи нова ядрена централа в България.

Предложението за анкетна комисия е на реформаторите. Неин председател ще е Валери Симеонов от Патриотичния фронт, зам.председатели ще са Методи Андреев и Антони Тренчев. Комисията ще разследва проекта за срок от 3 месеца.

По време на дискусията депутатът Мартин Димитров коментира, че няма подписан договор за Белене и финансиране и призова да страната да прекрати завинаги проекта и да продаде реакторите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък призова да се спре да се говори по тази тема, тъй като само се преливало от „пусто в празно”, нямало какво да се изяснява, тъй като имало проект за решение. Тя призова да бъде направена анкетна комисия, която да разследва картела при горивата.

Ядосан от сравнението депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, каза, че понеже БСП са „специалисти да преливат от пусто в празно и по този начин винаги са харчили държавната пара”.

Думата на трибуната взе и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Той определи престъпната политика на няколко правителства като преливането от пусто в празно и каза, визирайки правителствата на БСП: „Значи за тях тази огромна сума, която дължим за Белене, нищо не значи, защото по време на тяхното управление България беше изправена пред просешка тояга”. “Нека да видим г-жа Нинова в каква позиция е била и има ли тя моралното право да поставя въпроса за монополите”, каза Андреев.

„Г-жо Нинова, казахте, че в приватизираното предприятие „Техноимпекс“, на което сте била изпълнителен директор, нямате акции. Оказва се, че г-жа Нинова не само, че има акции, но те са 37% от акциите на въпросното приватизирано предприятие“, уточни той.

„Ако имате каквито и да е данни за моя лична намеса в енергийни теми, каквито и да е, ваш граждански и депутатски дълг е веднага да отидете при главния прокурор, за да ме разследва” – отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова. Корнелия Нинова призова Методи Андреев, ако има усещане, че неговата кариера е приключила да върви при главния прокурор и да си носи наказателната отговорност, за всяка лъжа, която е казал по неин адрес.

Методи Андреев дори стигна до сравнение с японската централа „Фукушима”, която пострада след разрушително земетресение с бъдещето на АЕЦ „Белене”. За нея били похарчени 3 милиарда, а щетите заради нея били за 90 милиарда. При едно природно бедствие АЕЦ „Белене” ще донесе огромни щети на държавата”, категоричен е депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

18.10 2016 в 18:38

Като прочета "Комисия в парламента ще разследва" в съзнанието ми се отпечатва по-скоро като , комисия в парламента ще замита следите на отговорните по случая , след което нищо повече няма да чуем за въпросната ....