Дойче банк се провали на стрес тест в САЩ

Александър Новков 12 март 2015 в 13:25 4802 5

"Сантандер" и "Дойче банк" са се провалили на ежегодния американски стрес тест, прераде Би Би Си.

Целта му е да се види дали съответната банка може да издържи нова финансова криза.

Прегледът, направен от Федералния резерв, оценява дали най-големите банки, развиващи дейност в САЩ могат да осигурят бизнеса и домакинствата в стресови ситуации.

28 банки са минали успешно теста, а "Банк ъф Америка" е била посъветвана да преосмисли финансовите си планове заради наличието на определени слабости.

Стрес тестът е въведен през 2008 година вследствие на финансовата криза, която наложи прилагането на спасителни планове за няколко финансови институции от Американската централна банка.

Изследваните 31 банки тази година съставляват 80% от банковия сектор в САЩ. Всяка една от тях е разполагала с достатъчен резерв да се справи с шока, но при "Дойче банк" и "Сантандер" са били открити сериозни грешки във финансовите планове.

Всички банки с повече от 50 млрд. долара капитал подлежат на ежегодно тестване, при което се оценяват възможностите им да се справят с кризисни ситуации, като повишаване на безработицата и спад в цените на имотите. В предишни години, банките провалили се на тестовете са били принудени да спрат разделените плащания към своите шеърхолдъри, а международните финансови институции са били възпирани да изпращат печалбите си към компаниите майки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови