ДКК отвръща на удара: Кирил Петков не може да уволни борда на директорите на ВМЗ-Сопот

OFFNews 19 август 2021 в 20:46 8750 0

Министърът на икономиката няма законово право еднолично да освобождава от длъжност членове на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.

Това заявяват от Държавната консолидационна компания в позиция по повод изявленията на служебния министър Кирил Петков по време на посещение в оръжейните заводи.

По-рано днес Петков заяви, че ще поиска оставките на 4-ма от 5-та членове на борда на директорите на ВМЗ – Сопот, както и на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания, от която е част ВМЗ.

Това съобщи министърът след среща със синдикатите в оръжейницата. Той дойде в Сопот, за да успокои социалното напрежение сред синдикалните членове, които заявиха, че във вторник, 24 август, ще излязат на протест в София. Те настояват за оставката на борда на директорите, а ВМЗ да бъде изваден от ДКК.

По отношение на намеренията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други дружества от холдинга ДКК от компанията обръщат внимание, че съществуването й като структура, която управлява предприятия със стратегическо значение за страната чрез независим Съвет на директорите, е единственият гарант, че тези предприятия ще останат независими от променливите политически интереси във всеки един момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови